Published On: Sub, svi 5th, 2012

SKOPLJE:10.000 Islamista prosvjedovalo zbog uhićenja u akciji “Monstrum”

albanci-skopjeOko 10.000 Albanaca prosvjedovalo je danas ulicama Skoplja zbog uhićenja svojih sunarodnjaka osumnjičenih za ubojstvo petoro Makedonaca kod Smiljkovskog jezera, uzvikujući parole “Alah je jedan, Alah je veliki”.

Grupa prosvjednika zasula je policiju kamenicama, a polomljeno je i nekoliko prozora na zgradi vlade.

U skopskom Bit Pazaru okupilo se najprije nekoliko stotina ljudi, koji su prosvjedovali protiv uhićenja radikalnih islamista u akciji “Monstrum”, ali je, prema policijskim podacima, sat vremena kasnije na ulicama Skoplja bilo skoro 10.000 ljudi.

Prosvjednici su pred zgradom Vlade Makedonije uzvikivali parole “Alah je jedan, Alah je veliki”, “Policajci, ubojice” i “Tko se ne pridruži, izdajnik” i tražili da se oslobode Albanci osumnjičeni za petostruko ubojstvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja.

Albanci su kamenicama gađali zgradu Vlade i polomili nekoliko prozora, a nakon skupa, grupa prosvjednika zasula je kamenicama zgradu općine Čair.

Ispred Krivičnog suda, gdje su prosvjednici prošli, nalazile su se jake snage policije.

Prosvjed pod nazivom “Stop montiranim slučajevima” počeo je nakon molitve u džamiji, a grupa se organizirala preko društvene mreže “Facebook”.

Oni traže da se oslobode uhićeni u akciji “Monstrum” s izgovorom da su Albanci muslimani, ali da nisu kriminalci i teroristi. Prosvjednici tvrde da je u policijskoj akciji privedeno 70 ljudi i da su oni bili maltretirani u policijskim stanicama.

U akciji “Monstrum” makedonska policija je u utorak, 1.svibnja, uhitila 20 radikalnih islamista, među kojima su bili i osumnjičeni za izvršenje petostrukog ubojstva u Skoplju.

Makedonska policija navodi da je riječ o osobama koja su se u Afganistanu i Pakistanu borila protiv Natoa, a cilj im je bio da ubojstvima zastraše stanovništvo.

Tijela petorice ubijenih Makedonaca pronašli su lokalni ribolovci 12. travnja u blizini mjesta Smiljkovci, nedaleko od Skoplja.( Srna)