Published On: Fri, Feb 21st, 2020

Školske klupe prazne: U polugodištu više od 2,5 milijuna izostanaka

Analize uspjeha učenika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj pokazale su da su izostanci učenika s nastave puno veći problem od prolaznosti i uspjeha koji postižu, te je tako samo u prvom polugodištu ove školske godine broj izostanaka prešao preko 2,5 milijuna.

U prvom polugodištu učenici osnovnih škola su napravili 1.595.866 izostanaka, od toga 1.575.893 opravdana i 19.973 neopravdana. Što znači da je u prosjeku po učeniku napravljeno 17,79 opravdanih i 0,22 neporavdana izostanka“, rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, pišu Nezavisne novine.

Dodao je da su učenici u prvom polugodištu srednjih škola napravili 996.550 izostanaka, od toga 959.331 opravdani i 37.219 neopravdanih. To znači da je u prosjeku po učeniku srednjoškolcu napravljeno 26,20 opravdanih i 1,01 neopravdani izostanak.

Najviše izostanaka su napravili učenici OŠ ‘Josif Pančić’ Kozica, Oštra Luka, 35,21 izostanak po učeniku, a najmanje OŠ ‘Sveti Sava’ Bijeljina 2,04 izostanka po učeniku“, naveo je Damjanović.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjolučke regije, ističe kako ne čudi veliki broj izostanka osnovaca upravo zbog toga što učenici mnogo surađuju s roditeljima u tome.

Roditelji dolaze pravdati sate djeci ako djeca nisu učila neki predmet”, kazao je Popržen. Također dodaje da djeca i roditelji često zlouporabljavaju prava.

“Iako je zakonom predviđeno da učenici mogu dva dana izostati za proslave, događa se da djece godišnje nema po pet dana kada je vrijeme slava jer s roditeljima idu na proslave kod rodbine“, naveo je Popržen.

Prema njegovim riječima, roditelj može opravdati sate ako dijete dva dana uzastopno izostane s nastave, a nakon toga treba liječničko pravdanje.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola za regiju Prijedor, ističe kako se događa da je u posljednje vrijeme zbog viroza veliki broj izostanka koji su opravdani.

Ali imamo i učenika koji uz sav pedagoški nadzor ipak izostaju“, kazala je Soviljeva i dodala da su to učenici problematičnog ponašanja.

Lazar Vulin, direktor OŠ “Josif Pančić” Kozica, Oštra Luka, koja ima najveći postotak izostanaka po učeniku, 35,21, što su podaci Republičkog predagoškog zavoda, tvrdi da taj podatak nije točan. On je rekao da se radi o 11,9 izostanaka u prosjeku po učeniku. Vulin je još kazao da u školi ima samo 19 učenika.

Imali smo jednog učenika koji je imao teže oboljenje i zbog toga je dugo izostajao sa nastave, a onda kada se vratio na nastavu, nastavio je jednom tjedno, a nekad i češće, ići na terapije, i kada se to pogleda u postotcima, onda taj jedan učenik u odnosu na mali broj učenika koje imamo čini veliki broj izostanaka“, kazao je Vulin.

Dodao je da su u prvom polugodištu imali i problem s putem kojim učenici dolaze u školu.

Put je uništen dovozom drva, tako da se događalo da jednostavno ne možete dovesti djecu do škole“, kazao je Vulin.

Uspjeh u srednjim i osnovnim školama U RS u ovoj školskoj godini srednju školu pohađaju 36.603 učenika.

Na kraju prvog polugodišta 74,51 posto učenika je postiglo pozitivan uspjeh, 24,72 posto učenika je imalo negativan uspjeh, a 0,77 posto učenika je neocijeljeno. Kada su u pitanju ocjene, odličnih je 17,62 posto, vrlo dobrih 34,20 posto, dobrih 22,91 posto i dovoljnih 1,58 odsto.

Osnovnu školu od drugog do devetog razreda koji se brojačano ocjenjuju pohađaju 78.294 učenika. Na kraju prvog polugodišta 91,76 posto učenika je postiglo pozitivan uspjeh, 7,92 posto učenika je imalo negativan uspjeh, a 0,32 posto učenika je neocijeljeno.

Struktura ocjena je takva da je odličnih 42,53 posto, vrlo dobrih 31,87 posto, dobrih 16,62 posto i dovoljnih 0,74 posto.