Published On: Uto, stu 23rd, 2021

Skenderbegov boj s tatarskim gorostasom..

Anonimna njemačka kronika iz 17.stoljeća opisuje događaj koji se dogodio “prije 1439.godine”, dvoboj u kojem je sudjelovao najveći albanski nacionalni junak Skenderbeg.
Kako je on rođen 1405.godine a navodi se da je u vrijeme dvoboja imao 21 godinu,tada ispada da je točno vrijeme ovoga dvoboja 1426.godina.
Skenderbeg je u stvari iskrivljeni turski naziv od Iskandar beg ( gospodar Aleksandar). Potječe iz plemićke obitelji Kastrioti a na turskom dvoru je završio kao talac. Tu je prošao najviše turske vojne škole.
Te 1426.godine, na turskom dvoru pojavio se izvjesni Tatar zastrašujućeg izgleda koji je za sebe tvrdio da je najbolji mačevalac na svijetu.
Uputio je otvoreni izazov cijeloj osobnoj straži sultana Murada II. Dok su se svi dvojili i pokušavali naći izgovor da izbjegnu dvoboj,iznenada je Skenderbeg otvoreno prihvatio dvoboj iako je imao samo 21 godinu.
Dvoboj se održavao ispred samog sultana i to tako da su oba borca dobili sablje iste težine.
Skinuli su svu odjeću sa sebe i ostavili samo komad platna preko kukova.
Sama borba dosta je realistično opisana i očita je razlika u odnosu na filmske dvoboje. Tatar je napao prvi sa udarcem u pravcu glave. Skenderbeg je udarac parirao sabljom,svojom lijevom rukom spustio tatarovu ruku sa oružjem,iskoračio u stranu i posjekao ga po vratu.
Dvoboj je bio gotov,a pobjednik je odsjekao glavu poraženom i pokazao je sultanu koji je gledao dvoboj. Za to je bio bogato nagrađen.
Skenderbeg je kasnije napustio tursku vojsku, poveo svoj narod u borbu protiv osvajača i postao jedan od najvećih vojskovođa u povijesti.
S. Planinić

 

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare