Published On: Sun, Jul 23rd, 2017
#3rd | By Desk

SKB Mostar ukida polovicu usluga zbog blokade računa

Između plaćanja materijala za operacije, lijekova, plaća djelatnicima i plaćanja poreza, mi smo se do sada odlučivali za ovo prvo.

Ako država kaže da moramo plaćati porez, onda ćemo od sada plaćati porez, pa što ostane za ostalo”, govori ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić.

Odluka Porezne uprave FBiH da djelomično blokira račune zdravstvenih ustanova imat će dalekosežne posljedice. Brojke ne lažu, a one pokazuju kako SKB Mostar mora povećati prihode za 30 posto kako bi ispunjavao svoje obveze. A to je nemoguća misija. Institucije koje financiraju mostarsku bolnicu već godinama ne mogu platiti sve usluge koje osiguranicima pruža SKB Mostar. Ali izgleda kako će se pravila igre sada promijeniti.

“Oni koji nas financiraju sada moraju povećati naš proračun za 30 posto ako žele da mi nastavimo raditi kao i do sada. U protivnom, mi ćemo ugasiti 50 posto usluga koje pružamo. I onda ćemo biti institucija koja pozitivno posluje, radnicima podiže plaće i još uplaćuje dobit svojim osnivačima.

Samo, što ćemo onda s pacijentima? Blokadom računa meni se šalje poruka kako nije važno što ćemo s pacijentima. Mi smo godinama radili na širenju svojih kapaciteta, uveli smo desetke novih usluga i razloge za liječenje u drugim centrima smanjili na minimum. I sada nam kažu kako porez mora biti na prvom mjestu. Nije problem, mi ćemo gasiti svoje usluge dok ne počnemo pozitivno poslovati, a o pacijentima koje više ne budemo mogli liječiti neka brinu oni političari i drugi koji donose odluke da nam se blokira račun i onemogući minimum poslovanja”, poručio je ravnatelj Kvesić.

Vecernji list