Published On: Uto, srp 20th, 2021

ŠKARICE UBIJAJU PO BIH: Nestala su još tri mlada života. Hoće li se konačno mijenjati pravila za mlađe vozače?

Tri osobe koje su poginule u stravičnoj prometnoj nesreći koja se sinoć oko 22:10 sati dogodila na magistralnom putu M-17, u mjestu Jelina kod Zenice, mlađe su životne dobi od 19 do 22 godine. Preživio je tek mladić od 17 godina. Najmlađi od sudionika.  Svi nastradali su iz mjesta Begov Han.

Do nesreće je došlo u trenutku kada je mlađi vozač automobila uletjeo u škarice, najčešću klopku mladih vozača. Vozač je  krenuo pretjecati te prešao u suprotnu traku, odakle mu je iz suprotnog smjera naišlo teretno vozilo te je došlo do izravnog sudara.

U nesreći su poginuli A.T. (19), A.G. (19) i N.K. (22), dok je teško povrijeđen N.M. (17).

  • Ako se pogleda statistika pogibije mladih vozača ili pogibije koju uzrokuju mladi vozači nije nikakva mudrost primjetiti koliki postotak nesreća je uzrokovan upravo famoznim škaricama u koje neiskusan vozač počesto uleti?
  • Je li zakonodavnim tijelima u BIH ili nadležnim ministarstvima ikada palo na pamet da se odresdi zabrana preticanja vozačima koji imaju manje od 3 godine iskustva?
  • Osim recimo na pravcima koji bi bili posebno označeni kao manje rizični?
  • Svaka država EU na svoj način štiti mlade vozače, u RH su tako ograničeni na određenu snagu motora, vozila preko određenog broja konjskih snaga naprosto ne smiju  voziti.
  • Kako je BIH premrežena brdskim, krivudavim cestama, lošeg stanja, s jako malo prostora za sigurno preticanje, što je puštanje mladih neiskusnih vozača na BH ceste, sa svim ovlastima iskusnih vozača, nego guranje istih u životnu opasnost?
  • Ako je samo življenje u BIH , neka vrsta kazne za mlade, prostor stalnog rizika, što je tek život na BH cestama u odnosu na to?

Evo kako je to bila rješila Hrvatska:

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x