Published On: Pon, stu 25th, 2019

SKANDALOZNO Zvizdić u Mostaru negirao stvarnost, Ustav BiH i Rezoluciju ZAVNOBIH-a

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH na odlasku Denis Zvizdić, govoreći na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Mostaru o ZAVNOBiH izjavio je: “država je Bosna i Hercegovina, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nositelji političkog subjektiviteta”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Zvizdić je kazao da je današnji dan jedan od četiri najvažnija u “tisućgodišnjoj povijesti Bosne i Hercegovine, kao i da su poruke ZAVNOBiH-a bile emancipacijske i dale suštinu i bit Bosni i Hercegovini kao višenacionalnoj i multikulturalnoj zajednici ravnopravnih naroda i građana”.

– One nisu u potpunosti oživotvorene u razdoblju funkcioniranja SFRJ jer Bošnjaci nažalost dugo nisu bili prihvaćeni kao ravnopravan narod. Nama je da danas slijedimo prava usmjerenja definirana u rezoluciji ZAVNOBiH-a, kazao je uz poruku kako danas treba “jačati nacionalni identitet pošto nema države bez njenog naroda, a ni narod ne može postojati bez svoje države”. -Država je Bosna i Hercegovina, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nositelji političkog subjektiviteta, kazao je Zvizdić, kako prenose Vijesti.ba.

Zvizdić je ovom izjavom negirao stvarnost, Ustav BiH i Rezoluciju ZAVNOBiH-a. Naime, u Bosni i Hercegovini žive tri naroda-nacije; Bošnjaci, Hrvati i Srbi, koji čine više od 97 posto stanovništva, to je utvrđeno i posljednjim popisom 2013., te daytonskim Ustavom BiH, u kojem je zapisano da su ga donijeli Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine, a ne nikakvi Bosanci i Hercegovci.

Zvizdić je krivotvorio i samu Rezoluciju ZAVNOBiH-a u kojoj se za BiH kaže kako nije “ni hrvatska ni muslimanska ni srpska, već i hrvatska i muslimanska i srpska, zajednica, ravnopravnih i zbratimljenih naroda, Hrvata, Muslimana i Srba”, a ne zajednica Bosanaca i Hercegovaca.

Hrvatski Medijski Servis podsjeća kako ZAVNOBIH, Bosnu i Hercegovinu nije definirao kao samostalnu državu, već federalnu jedinicu u sastavu Federativne Narodne Republike Jugoslavije(FNRJ. Bosna i Hercegovina uz to, od kako su osmanlijski osvajači okupirali bosansko kraljevstvo, i odsjekli glavu posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, prije više od 555 godina, nikada nije bila samostalna država, pa ni danas, budući je još uvijek protektorat međunarodne zajednice.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare