Published On: Mon, Jul 15th, 2019

SKANDALOZNO: Ukinuta prvostupanjska presuda osuđenim za mučenje i ubijanje srpskih i hrvatskih civila u logorima Silos i Krupa

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je Vijeće kojim je predsjedavala Minka Kreho utvrdilo da su svi zatočenici bili civili?!

Advokatica Lejla Čović potvrdila je za Klix.ba da je ukinuta prvostupanjska presuda Đeliloviću i drugima, kazavši da će se pretres sada voditi pred Apelacionim vijećem koje je uvažilo žalbe i ukinulo presudu.

Vijeće koje je ukinulo prvostupanjsku presudu čine sudije Miloš Babić, kao predsjedavajući, te članovi Vijeća Senadin Bektašević i Tihomir Lukes.

“Uvažena je žalba Tužilaštva BiH i uvažene su žalbe dviju odbrana: Mustafe Đelilovića kojeg zastupa advokatica Vasvija Vidović i Halida Čovića kojeg zastupam ja”, kazala je advokatica Lejla Čović u telefonskoj izjavi za Klix.ba.

Sud BiH je u srpnju prošle godine, nakon šest godina suđenja, osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” na području općine Hadžići.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić.

Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom na to da je Vijeće kojim je predsjedavala Minka Kreho utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.