Published On: Ned, svi 9th, 2021

SKANDALOZNO: Na tekst o prekorednom upošljavanju “kumčadi” uopće nije bilo niti reakcije javnosti niti odgovora iz Gradske uprave Mostara

Koliko je BIH društvo primitivno, i na neki način zaslužuje da se s njim “omlaćuje” od strane političara najbolje govori podatak da na ovaj tekst , koji je Bljesak objavio 6.5. 2020 nije bilo nikakve reakcije. Niti reakcije javnosti, koja ne postoji, niti reakcije političara, koji su tu istu javnost ubili, iselili ili korumpirali, pa im je svejedno što pišu mediji.

Pravo na rad je ustavno pravo svakog čovjeka. Javne funkcije, poslovi u gradskim, općinskim, državnim službama nisu rezervirani samo za odabrane. Jednako pripadaju svima.

Osnovni kriterij kod izbora budućih uposlenika jeste stručnost, obrazovanje , dokazano iskustvo i znanje u polju na koje se aplicira , ako se ne prima naravno pripravnica ili pripravnik.

Oni ljudi koji eventualno , kako se naznačava u tekstu, nadopisuju imena onih koji trebaju biti primljeni, dok se natječaj tek formalno provodi, ne čine korupciju. Oni čine ozbiljno kazneno djelo zbog kojeg bi morali, ne trebali, nego morali promptno izgubiti vlastiti posao. Dakle ako netko naznačava koja osoba je “važna” da se primi u taj i taj sustav, taj netko bi praktički, u državi zakona, već sutra morao pakovati kofere. Sustav “dovođenja svojih” je sustav begluka, komunizma, primitivne korupcije prošlih sistema.

Protiv kojih se borili eto baš ti i takvi koji sada svoje dovode.

Ponavljamo tekst s Bljeska u nadi da će se u pojaviti neka javnost. Ili da će netko dići tužbe. I da će neko “vrcnuti” s posla. Te tako otvoriti prostor novim snagama.

Dok su se neke druge razine zabavile mirisom malina, gospodarskim mjerama i korona-dernecima, nevidljiva mostarska gradska vlast preustrojava svoje odjele te provodi sistematizaciju radnih mjesta.

Kako doznajemo, tako su se pri novoj sistematizaciji u pojedinim odjelima unatoč oznakama na dokumentima da su natječaji ”u tijeku” već dopisana imena onih koji će zasjesti na određene dužnosti.

”Dogovorili se gdje će im ko sjediti i raditi, našli nekog da im popuni tabelu (jer nikad nisu naučili sami) i završili posao, sve bez puno buke i naravno, nezakonito. Doduše, zaboravili su reći ovom “malom od računara” da izbriše imena onih što će “pobijediti” na trenutno otvorenim javnim natječajima, ali šta je to u poređenju s malinama ili dernekom?”, pita se izvor koji je za Bljesak.info potvrdio da se tablice popunjvaju prije nego bi trebale.

Riječ je, kad se pogledaju imena, o onima i djeci onih koji se mogu pogurati tamo gdje mnogi sa zavoda za zapošljavanje, nikada neće moći. Naš izbor kaže da se treba ”zaposliti koje kumče pa čak i rođeno dijete”.

Inače, u revizijskom izvještaju o radu Grada, koji je izvršen 2015. godine, navedeno je kako se poslovi Gradske uprave često izvode po ugovoru o djelu iako oni spadaju u redovne aktivnosti.

”U 2015. godini zaključeni su ugovori o djelu u iznosu od 103.854 KM (bruto 122.547 KM), za poslove koji su najvećim dijelom utvrđeni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvui sistematizaciji i predstavljaju redovite poslove uposlenih, kao što su: računovodstveni poslovi, poslovi savjetnika gradonačelnika za financije, poslovi pružanja pravnih i stručnih usluga braniteljima, te poslovi koje obavljaju vatrogasci”, naveli su revizori uz opasku kako ”utrošena sredstva nisu u potpunosti opravdana za navedene namjene” kad je u pitanju naplaćivanje rada.