Published On: Pon, ožu. 13th, 2017

SKANDALOZNO: Na mjesto zamjenika ravnatelja Granične policije BiH dolazi vehabija!?

Semir Pašanbegović je načelnik Centralnog istražnog ureda u Graničnoj policiji BiH, zasigurno najvažnije komponente ove najveće policijske agencije koja egzistira na razini BiH i za koga dobri poznavatelji prilika u ovoj agenciji tvrde da bi uskoro na poziciji zamjenika ravnatelja ove agencije mogao zamijeniti Zijada Srabovića, koji je, kako se zaključuje u dobro informiranim sigurnosnim krugovima, izgubio političku potporu stranke uz čiju je pomoć i došao, piše Hrvatski Medijski Servis.

Vođa vehabijskog reda?

Za ime ovog visoko rangiranog policijskog službenika, vezani su brojni medijski natpisi i afere koji su Pašanbegovića, između ostalog, isticali kao vođu vehabijskog reda na sarajevskoj Zračnoj luci, još dok je on obnašao dužnost načelnika Postrojbe Granične policije Zračne luke glavnog grada BiH. Prema medijskim napisima ured EUROP-ola o vehabijama u graničnoj policiji BiH, među kojima je spomenut i Pašanbegović obavijestio je u povjerljivom dokumentu i Obavještajno sigurnosnu agenciju BiH ( OSA).

On sam ove višekratno ponovljene javno iznesene navode nikada nije opovrgnuo, osjećajući se izgleda dovoljno moćnim i očigledno zaštićenim.

Nije kriv što je slupao službeni Golf!

Pašanbegović je, također javnosti bio zanimljiv prošle godine kada je slupao službeni golf VII koji mu je bio na raspolaganju, pričinivši na ovom skupocjenom vozilu vrijednosti 40000 maraka totalnu štetu.

Kuriozitet, ove nezgode u kojoj je sudjelovao samo Pašanbegović  leži u činjenici da je mjerodavni Općinski sud u Kaknju na osnovu nalaza vještaka, kojeg je sam Pašanbegović nominirao, utvrdio da Pašanbegović uoće nije kriv za prometnu nezgodu. Obzirom da prigodom prometne nezgode niti je bilo sudjelovanja drugog vozila niti druge fizičke osobe, da se ista dogodila na najsuvremenijoj dionici auto-puta Zenica  – Sarajevo u kojoj su pored karamboliranog službenog vozila teško oštećena i zaštitna ograda na cesti, ostaje doista posve kuriozitetean presedan u sudskoj praksi da sud koji je oslobodio Pašanbegovića bilo kakve prekršajne ili kaznene odgovornosti, nije našao za shodno  utvrditi tko jeste odgovoran za spomenuti udes s visokom materijalnom štetom.

Odustajanje od stegovnog postupka

Kako prekršajni sud u Kaknju, tako i Stegovno povjerenstvo Granične policije, nakon, na jedvite jade, pokrenutog stegovnog postupka naprasno odustaje od stegovnog progona Pašanbegovića.

Na ovu pravnu rašamonijadu, principijelno je reagirao jedino Šemsudin Mehmedović zastupnik u Parlamentu BiH i član Odbora za obranu i sigurnost koji je tim povodom izjavio da je nedopustivo da se obični policajci stegovno kažnjavaju radi oštećenog retrovizora, dok se visoko rangirani policajci amnestiraju od prometnih nezgoda s visokom materijalnom štetom.

Nakon ovih sudsko-stegovnih vratolomija, Pašanbegović od strane svojih moćnih pokrovitelja iz dijela samog vrha menadžmenta Granične policije BiH, biva nominiran za člana Odbora za žalbe policijskih službenika, veoma važnog tijela policijske strukture BiH, koji je drugostupanjsko tijelo u postupcima rješavanja prava iz radnih odnosa policijskih službenika iz Granične policije, SIPE i Ravnateljstva za policijsku koordinaciju.

Protiv Pašanbegovića pokrenut istražni postupak

I manje više, ništa tu ne bi bilo sporno da HMS nije došao u posjed informacije koja definitivno diskreditira Pašanbegovića za obavljanje ove veoma važne funkcije. Naime, protiv Semira Pašanbegovića pred Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine pokrenut je istražni postupak odnosno formiran kazneni predmet oznake: T20 0 KTK 0012443 16

Protiv Pašanbegovića je putem svog odvjetnika, prethodno podnio kaznenu prijavu visoko rangirani policijski službenik iz Granične policije BIH, čiji identitet ovom prigodom nećemo otkrivati osim što ćemo tek spomenuti u isključivo u cilju vjerodostojnosti da se radi o policijskom službeniku koji dolazi iz reda srpskog naroda, što je, naravno, u čitavoj priči potpuno irelevantno.

Razlog za Pašanbegovićevo procesuiranje leži u činjenici njegovog, navodno, nezakonitog postupanja u svojstvu predsjedavajućeg ovog tijela u jednom predmetu na štetu  policijskog službenika koji ga je radi toga kazneno i prijavio.

Naravno da bi čitav proces imenovanja Odbora za žalbe policijskih službenika koje imenuje Vijeće ministara BiH bio trajno diskreditiran, činjenicom da se u njegovom sastavu nalazi službena osoba koja je pod kaznenom istragom a moguće i pred okrivljenjem.

Zakonski osnov za udaljavanje iz službe

Uostalom, činjenica da se protiv policijskog službenika vodi kaznena istraga, predstavlja zakonski osnov utvrđen u Zakonu o policijskim službenicima BiH za njegovo momentalno udaljavanje iz službe do okončanja kaznenog postupka.

Ukoliko se ta pravna činjenica zanemari, mogli bi kao u slučaju kakanjskog suda uskoro u slučaju Pašanbegovića biti svjedoci novog pravno-administrativnog paradoksa prema kome bi Pašanbegović mogao uskoro biti udaljen iz službe u Graničnoj policiji ali bi mjerodavno rješavao o sudbinama policijskih službenika kao član Odbora za žalbe policijskih službenika.

Imajući u vidu činjenicu da se u formalnom smislu, kao predlagač sastava Odbora za žalbe policijskih službenika pojavljuje aktualni ministar Ministarstva sigurnosti Dragan Mektić, koji je u javnosti prepoznat kao borac protiv korupcije, za očekivati je da od Pašnbegovićevog imenovanja u Odbor za žalbe policijskih službenika ipak neće biti ništa.

Izuzev, naravno ako Pašnbegović ne osigura odgovarajući nalaz odabranog vještaka pravne struke, koji bi i u ovom slučaju potvrdio da se ovaj policijski službenik nalazi izvan primjene svih zakona – zemaljske naravi – naravno./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer