Published On: Sri, lis 2nd, 2019

SKANDAL ZBOG „SREBRENIČKE DžAMIJE“ U AUSTRIJI: U tajnosti počeli gradnju islamskog vjerskog objekta; Među donatorima i Valentin Incko

Izgradnja „Srebreničke džamije“ i islamskog centra u austrijskom gradu Klagenfurtu izazvala je negodovanje austrijske javnosti, koja je za projekat saznala tek prilikom polaganja kamen-temeljca

Javnost u Austriji je za projekt saznala tek prilikom polaganja kamena-temeljca, pišu austrijski mediji, a prenosi Klix.ba.

Kako se navodi na Facebook profilu Islamskog kulturnog centra Klagenfurt, tijekom i uoči polaganja kamena temeljca prikupljeno je oko 65.000 eura donacija, a među donatorima je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Slobodarska partija Austrije (FPO) zatražila je od gradonačelnice Klagenfurta Mari-Luize Matiašic hitno obustavljanje izgradnje džamije.

Šef FPO u pokrajini Koruškoj Gernot Darman ukazao je da posebno kod tako škakljivih projekata kao što je izgradnja velike džamije gdje već ima dosta problema, treba prići s posebnom senzibilnošću, transparentnošću i prije svega informirajući građane, prenosi Klix.

Kritizirao je što je Matijašic šutila i nije informirala građane o ovom projektu.

FPO je, kako je naglasio, protiv izgradnje tako velike džamije, jer ona ne oslikava strukturu stanovništva u Koruškoj, u kojoj je udio muslimana mali.

“Zahtjevam od gradonačelnice da taj projekat obustavi”, poručio je on, ukazujući da bošnjačka islamska zajednica u Klagenfurtu obuhvaća svega 250 obitelji.