SKANDAL POTRESA SPC: Mladić i Kačevanda u vružem klinču – isplivao video!


Ovo je video i fotografija na kojem se jasno vidi Vasilije Kačavenda kako se ljubi s nepoznatim mladićem, a koje su predočene i Svetom sinodu SPC-a još u studenom prošle godine, kada je episkop Vasilije odstupio, navodno, zbog zdravstvenih problema.
Skandal o kome bruji cijeli region sada poprima i svoju dokumentiranu stranu.
Također, ovaj snimak , po svemu sudeći, potvrđuje ranije navode o promiskuitetnom ponašanju vladike Zvorničko-tuzlanske eparhije i optužbama koje su na njegov račun iznošene, poput onih koje je svojevremeno javnosti predočio Bojan Jovanović (jeromonah Serafim), koji je zbog svog hrabrog držanja više puta šikaniran i prebijan.
Iako ovih dana vladika Kačavanda prijeti da će tužiti sve medije koji su sudjelovali u kleveti protiv njega, teško da će moći zaustaviti klupko koje je počelo da se odmotava.
On je jučer dao intervju za “Press RS” u kom je rekao da je “napad na njega, napad na SPC”.
“To nije atak na mene, već na Srpsku pravoslavnu crkvu. Razne volšebne svjetske sile koje imaju svoje račune i interese da razbiju jedinstvo naše svete crkve”, rekao je on u tom intervjuu i dodao da u samom vrhu SPC “ima ljudi” koji mu sve to imputiraju.
“Ne želim im spominjem imena, ali su oni prepoznatljivi kroz medije i izjave koje daju. Nažalost, u svakom žitu ima kukolja”, rekao je vladika Vasilije Kačavenda.
Fotografije sa snimkom na kojem se jasno vidi vladika Kačavenda koji se, ležeći, ljubi s mladićem objavilo je i sarajevsko “Oslobođenje”.
Mediji navode da bi Sinod SPC trebao zasjeda sljedeće sedmice, a na sjednici, kojom predsjedava patrijarh Irinej, mogla bi biti aktivirana ostavka Vasilija Kačavende.
Sinod ima mogućnost i da smijeni, pa čak i raščini vladiku ili ga prevede u red običnih redovnika ili laika.
O tome se odlučuje u crkveno sudskom postupku koji vodi patrijarh i 11 vladika.
Beogradski “Blic” piše danas da za predstojeći svibanjski Sabor SPC vladika Vasilije Kačavenda pokušava se osigura da potencijalni svjedoci ne govore protiv njega.
“Da bi osigurao sigurne glasove za potvrdu navoda da nije sklon bludu i da je sve namještaljka, episkop nudi i do 25.000 eura. Vladika nudi novac pojedincima koji su upućeni u stanje u Eparhiji, a za koje sumnja da bi mogli biti pozvani da svjedoče u patrijaršiju “, piše list.