Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

SKANDAL U SKOPLJU Smeta im natpis ”Macedonia”: Grčka izbačena s Europskog prvenstva zbog napuštanja terena

Utakmica mladih rukometašica dvije susjedne zemlje je prekinuta samo 32 sekunde nakon početka

U Skoplju se održava Europsko prvenstvo u rukometu za djevojke do 17 godina, a nesvakidašnja scena dogodila se u susretu između Grčke i Makedonije. Naime, mlade rukometašice Grčke napustile su utakmicu protiv Makedonije jer je na trenirkama stručnog stožera protivnica pisalo ”Macedonia”, prenose tamošnji mediji.

Grčke rukometašice su se povukle s terena u trenutku kada su trebale biti intonirane himne, ali iako su se vratile na parket nakon nagovaranja službenika EHF-a i rukometnog saveza Makedonije, rukovodstvo ih je vrlo brzo ponovno povuklo u svlačionicu.

Utakmica mladih rukometašica dvije susjedne zemlje je prekinuta samo 32 sekunde nakon početka, jer je rukovodstvu i rukometašicama reprezentacije Grčke zasmetalo što na trenirkama stručnog stožera Makedonije piše ”Macedonia”. Grčki izbornik je zatražio time-out, da bi odmah nakon toga povukao ekipu s terena, pišu Sportske novosti.

Suci su tako nakon 15 minuta čekanja pobjedu dodijelili Makedoniji (10:0).

Europska rukometna federacija (EHF) naknadno je objavila odluku o izbacivanju Grčke s Europskog prvenstva koje se održava u Makedoniji.

To je povuklo i adekvatne sankcije, pa će tako zemlja u kojoj rukometu ne cvjetaju ruže, biti dodatno opterećena i kaznom od 25.000 eura koju će grčki savez morati platiti.

Inače, makedonske reprezentacije na sportskim natjecanjima nastupaju pod službenim nazivom Former Yugoslav Republic of Macedonia – FYROM (Bivša jugoslavenska država Makedonija), no na trenirkama i službenoj odjeći nose natpis ”Macedonia”. No, pod tim imenom u Grčkoj se nalazi pokrajina te ove dvije države godinama spore oko imena.