Published On: Sri, sij. 24th, 2018

SKANDAL U SAD-U Liječnik gimnastičke reprezentacije osuđen na 175 godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja

Dugogodišnji liječnik američke gimnastičke reprezentacije Larry Nassar osuđen je u srijedu na 175 godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja mladih gimnastičarki koje su danima svjedočile, njih oko 160, uključujući dobitnice Olimpijskih medalja.

“Upravo sam potpisala nalog za izvršenje vaše smrtne presude”, rekla je sutkinja Rosemarie Aquilina kada je izrekla kaznu.

Aquilina je odbacila ispriku koju je Nassar ponudio svojim žrtvama i rekla da će ih morati obeštetiti.

Nassar (54), je u studenome priznao krivnju po sedam optužba za seksualni napad prvog stupnja u okrugu Ingham, te za tri optužbe u okrugu Eaton gdje će mu kazna biti izrečena idući tjedan.

On već služi kaznu od 60 godina zatvora u saveznom zatvoru dosuđenu mu za dječju pornografiju.

Osim što je radio za olimpijske timove, Nassar je bio i liječnik ekipe gimnastičarki s državnog sveučilišta Michigan.

Nacionalni sportski savez rekao je u utorak da je otvorio istragu o tome kako je država Michigan istraživala taj slučaj. Rachael Denhollander, prva žena koja je javno progovorila o Nassarovu zlostavljanju 2016., kritizirala je sveučilište jer nije primjereno istražilo optužbe protiv Nassara.

I žrtve i drugi kritizirali su Američku gimnastiku jer je godinama ignorirala pritužbe, ali su optužili i Američki gimnastički savez da je nastojao umanjiti važnost pritužbi kako bi izbjegao negativan publicitet.

U ponedjeljak su ostavke podnijela tri člana upravnog odbora, a predsjednik saveza kao i izvršni direktor ostavke su podnijeli u ožujku.

Nekoliko velikih tvrtki objavilo je da neće više sponzorirati savez, a među njima je telekom AT&T koji je to objavio u utorak

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer