Published On: Pet, velj 8th, 2013

Skandal u Belgiji: Performans koji podsjeća na nacizam

Vagon namijenjen deportaciji frankofonih stanovnika Belgije, koji podsjeća na nacističke i koji bi tijekom vikenda trebao biti dio povorke što se svake godine održava u sklopu karnevala u Flandriji, izazvao je ogorčenje među frankofonim stanovništvom te zemlje, kao i ogorčenje belgijske Židovske zajednice.
U nedjelju počinje Karneval u Alostu 2013., gradu od Bruxellesa udaljenom 30 km. Članovi jednog lokalnog folklornog društva konstruirali su vagon koji podsjeća na one što su ih tijekom Drugoga svjetskog rata koristili nacisti za deportaciju Židova i Roma u logore smrti.
Zamišljeno je da iz vozila tijekom trodnevnog fašnika odjekuje njemačka glazba, a u njemu bi trebala biti postavljena lutka koja bi predstavljala belgijskog premijera, frankofonog socijalista Elia Di Rupa, odjevenog u majicu u duginim bojama. 
Od Belgijanaca se očekuje da shvate aluziju na homoseksualnu orijentaciju šefa belgijska vlade, kao i aluziju na namjeru Barta De Wevera da dužnosnicima Anversa zabrani isticanje simbola gay kulture, pozivajući se na neutralnost.
Članovi društva trebali bi prodefilirati gradom pokraj vagona u nacističkim uniformama koje će, kako je predviđeno, umjesto oznake SS, nositi oznaku SS-VA.
Pretjerivanje jest u duhu karnevala. No ovdje se radi o vrlo lošem smislu za humor, rekao je Bart De Wever. Predsjednik regionalne valonske vlade Rudy Demote kazao je kako ima stvari koje jednostavno nisu smiješne, a ministrica unutarnjih poslova Joelle Milquet rekla je kako ni u kojem slučaju ne treba banalizirati ni holokaust ni deportacije.