Published On: Pet, sij 25th, 2013

SKANDAL: Tim koji je godinama prikupljao dokaze protiv Lijanovih, preko noći ugašen, tužiteljstvo šuti!

SARAJSTAN – Tužiteljstvo  BiH izloženo je pritiscima iz viših centara moći i ignorira prijavu koju je Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) podnijela protiv tvrtki povezanih s tvrtkom “Lijanović” iz Širokog Brijega zbog utaje poreza i carinskih prijevara teških čak 72 milijuna KM.
U UIO su nam potvrdili da su takvu prijavu prije nekoliko godina proslijedili Tužiteljstvu BiH i da još ne znaju kakva je sudbina te prijave.
U ovoj upravi kažu da je čak bio formiran i Specijalni tim koji je radio na tom opsežnom  predmetu, a koji su činili ljudi iz UIO, SIPA i njihovog Financijskog odjela, Granične policije BiH i drugi.
Neslužbeno Šanaja tvrdi da je tim bio formiran od strane Tužiteljstva BiH i da je iz nepoznatih razloga prestao s radom prije više od godinu dana, odnosno kada je čitava shema poreznih i carinskih utaja dokumentirana.
Naime, UNO je podnio prijavu protiv nekoliko tvrtki iz Mostara i Širokog Brijega koje su ostale dužne desetine miliona KM, a koje su povezane s klanom  “Lijanović” u kojoj najveći utjecaj i vlasništvo ima Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
U Tužiteljstvu  BiH jučer nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja što je s prijavom koju je UNO podnio protiv tvrtki povezanih s tvrtkom “Lijanović”, a na pismeno postavljena pitanja dokle se stiglo s istragom i u kojoj je ona fazi nismo dobili nikakav odgovor.
Također u Tužiteljstvu BiH nismo dobili ni odgovor na pitanje zašto se i ostale prijave UIO za milijunske utaje poreza ne procesuiraju.
Iz UIO takvu prijavu prije nekoliko godina proslijedili Tužiteljstvu BiH i još ne znaju kakva je sudbina te prijave
Sa Lijanovićima jučer nismo uspjeli stupiti u kontakt.
Tema neprocesuiranja i tužbi UNO protiv gospodarskih subjekata zbog neplaćanja poreza bila je i raspravljana na jednoj od sjednica Upravnog odbora UIO, a čak je po tom pitanju održan i sastanak na kojem su nazočili Nikola Špirić, predsjednik UO UIO, Miro Džakula, ravnatelj UNO, Milorad Novković, predsjednik VSTV, te zamjenici Glavnog tužitelja BiH i predsjednika Suda BiH.
Špirić nam je potvrdio da je taj sastanak održan u kolovozu ili rujnu prošle godine i to po zaključku UO UIO.
“Razgovarali smo o velikom broju utuženja vezanih za PDV. Čini mi se da je preko 50 do 60 milijuna utuženo i neke traju preko pet ili šest godina i to je nama bilo nerazumljivo. Možda je shvatljivo da nije sve naplativo, ali je neshvatljivo da baš ništa nije naplativo od toga što je utuženo “, rekao je Špirić, koji je i ministar financija i trezora u Vijeću ministara BiH.
On ističe da je na tom sastanku dogovoreno da će se to razmotriti i da će dobiti povratnu informaciju te da će imati još jedan sastanak.
“Nažalost, do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju što se događa s, rekao bih, eklatantnim primjerima. Ono što znam jest da ima 230 milijuna KM nenaplaćenog PDV-a”, kazao je Špirić.
On je naglasio da ima spornih i nekoliko stotina milijuna KM koja su kao potraživanja ostala kada je formiran UIO.
“Ispada da je taj stari dug ili oprošten i zaboravljen”, kazao je Špirić.
nezavisne.com