Published On: Sub, lip 11th, 2016

Skandal na sahrani Muhameda Alija: Erdoganu nije dozvoljeno da na kovčeg stavi tkaninu sa Kabe

Boksačka legenda Muhammad Ali, jedan od najvećih sportaša svih vremena, koji je 3. lipnja preminuo u 75. godini, u petak je pokopan u rodnom gradu Louisvilleu, a na posljednji počinak su ga ispratili deseci tisuća ljudi okupljenih na ulicama kojima je prolazila pogrebna povorka .

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan skratio je posjetu SAD gdje je nazočio oproštaju od Muhameda Alija, priopćio je njegov ured.

Turska agencija Dogan javila je da je Erdogan nezadovoljan što su organizatori sahrane odbili njegov zahtjev da na Alijev kovčeg položi dio tkanine koja pokriva Kabu u Mekki, kao i zahtjev da imam iz Turske čita iz Kur’ana, prenosi Avaz.

Prema navodima lista, odluka da prekine posjetu mogla bi biti u vezi s nizom odbijanja s kojima se Erdogan suočio u SAD. Prije nego što je stigao u SAD, Erdogan je bio izbrisan s popisa onih koji mogu održati govor na sahrani, navodno zbog ograničenog vremena.

Nadalje, predstavnici američkih specijalnih službi i tjelohranitelji Recepa Tayyipa Erdogana posvađali su se zbog mjesta pored automobila turskog predsjednika. Pošto je Erdogan napustio hotel i sjeo u vozilo da bi krenuo u kulturni centar “Muhammad Ali”, suradnik američkih specijalnih službi je u skladu s protokolom namjeravao da stane pored vrata koja su se zatvorila za turskim predsjednikom, priopćio je turski stranica “Glasa Amerike” .

Jedan od Erdoganovih tjelohranitelja je htio stati na isto to mjesto, ali su ga pokušali ometu u tome. Tek pošto su se umiješali drugi predstavnici specijalnih službi sukob je riješen.