Published On: Pet, ruj 14th, 2018

Skandal na pomolu – Bh. građanin saznao da je već ‘glasovao’

Anel Kajtezović ostao je zatečen nakon što je odlučio provjeriti biračko mjesto na kojem će glasati. Na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva navedeno je da živi u Austriji, da je glasač putem pošte i da je već glasao.

“Sve je počelo prije dva dana kada sam pokušao provjeriti da li glasam na istom mjestu kao i svake godine. Poslao sam SMS poruku i saznao da glasam putem pošte izvan BiH. Nakon toga, provjeravam na stranici SIP-a da nađem detaljnije informacije i pronalazim da me netko prijavio u Austriji, u pregrađu Linza, kod osobe pod imenom Ožegović Fadil. Da je sve bilo prijavljeno, da je dokumentacija sva poslana, da je ta osoba ili netko iz te obitelji glasovao u moje ime. Da sam prijavljen, da sam glasovao- iako sam bio u BiH cijelo vrijeme. Dokumentacija je uredno dostavljena 23. kolovoza nazad u Sarajevo. Stiglo je na poštu na Baščaršiju”, kaže Kajtezović za N1.

Kada je cijelu stvar prijavio SIP-u, Kajtezović je saznao je da ga je prijavila osoba iz Velike Kladuše (ime i prezime poznato redakciji), i to na osnovu stareosobne iskaznice e koja je za Središnje izborno povjerenstvo bila važeća do 2020. godine.

No, to je u najmanju ruku čudno jer je 2013. Kajtezović izvadio novu osobnu iskaznicu jer je promijenio prebivalište, tako da stara osobna iskaznica odavno ne važi što su mu potvrdili i u MUP-u. Zbog čega SIP nije ažurirao podatke, Kajtezović ne zna, ali se pita što bi se dogodilo da je jedan od onih koji ne izlaze na izbore.

“Osobe koje ne glasaju, ove prevare nikada ne bi mogle otkriti. Da nisam tražio informaciju na kojem biračkom mjestu glasam, nikada ne bih saznao da je to neko u moje ime već uradio”, navodi on.

No ovo nije usamljen primjer. Brojni građani javili su se iz Srebrenice. Abid Dudić registriran je u Novom Zvorniku, kao glasač poštom iako nikada u životu nije živio u Srbiji.

“Uglavnom, našao sam da sam prijavljen kod neke žene u Malom Zvorniku. To smo jučer našli. Nekad sam izgubio vozačku dozvolu, upravo na prelazu Mali i Veliki Zvornik. Da li je to nešto važno ne znam, ali nikada nisam živio u Srbiji, niti sam na drugom mjestu bio prijavljen”, kaže Dudić za N1.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva konkretne slučajeve nisu komentirali, no potvrdili su da da postoji sumnja na zloupotrebu podataka, i da će o svemu uskoro upoznati nadležno Tužiteljstvo.

“Dnevno dobijemo po dvije ili tri prijave birača koji izjavljuju da ih je neko mimo njihove volje i znanja prijavio da glasaju izvan Bosne i Hercegovine putem pošte. Sve te slučajeve, mi dokumentiramo i o tome ćemo sačiniti cjelovitu informaciju i dostaviti Tužiteljstvu BiH, jer postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka i krivotvorenje dokumenata. Ipak, neko drugi treba provesti istragu i utvrdi je li i tko krivotvorio isprave i zloupotrebljavao osobne podatke. Mi nemamo zakonsku nadležnost da to radimo. Imamo zakonsku obavezu da registriramo birača izvan BiH ukoliko dostavi urednu dokumentaciju”, kaže Maksida Pirić iz SIP-a.

O kojem se konkretnom broju radi, kako kaže Pirić, bit će poznato nakon što se iz inozemstva vrate paketi s glasovima koji se šalju preporučenom poštom i koju može preuzeti isključivo birač ili uži član obitelji. No što je sa onim slučajevima kada se glasa u vaše ime, a vi ne izađete izbore, nema odgovora.

Problemi sa mjestom prebivališta nisu ništa novo, upozoravaju u Koaliciji pod lupom. Na to su i ranije upozoravali, no u SIP-u to do sada nisu ozbiljno shvatali, ističu.

“Mislim da će to biti masovna pojava. Imali smo nagradne igre gdje su se tražili fotokopije jedne i druge strane osobne iskaznice. Radi se o stotinama tisuća takvih. Radi zaštite digniteta, pozvao bih i druge institucije da reagiraju, kao bismo imali poštene i fer izbore”, navodi Vehid Šehić iz Koalicije pod lupom.

Na prošlim izborima putem pošte trebalo je glasovati oko 42 tisuće birača, sada je taj broj udvostručen. Time je i broj mogućih zloupotreba mnogo veći.

Iz Koalicije pod lupom poručuju da se u sve trebaju uključiti i državni istražni organi jer je krađa identiteta teško kazneno djelo.

Birači koje je netko bez njihovog znanja ili volje prijavio da glasaju izvan BiH mogu na dan izbora glasovati u općini prebivališta na nepotvrđenom biračkom mjestu. Ti će glasovi biti prebrojani u glavnom centru za brojanje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare