Published On: Thu, Mar 23rd, 2017

Škabrnjani se oprostili od žene koja je u jednom danu na najokrutniji način izgubila trojicu sinova i supruga

Eva Šegarić (90), jedna od najponosnijih majki u Hrvata koja je u stravičnom pokolju u ravnokotarskom selu heroju Škabrnji u jednom danu na najokrutniji način izgubila supruga Vicu i trojicu sinova, Miljenka i Budu i Ivicu, pokopana je jučer na mjesnom groblju sveti Luka, piše Zadarski list.

Uz klapske izvedbe pjesama “Najljepše su oči moje majke” i “Ružo crvena” uz mnoštvo cvijeća i suza od Majke Hrabrost na škabrnjskom groblju su se oprostili neutješni članovi obitelji, brojni prijatelji i sumještani. Među onima koji su rekli posljednje zbogom i uputiti riječi utjehe obitelji bili su i savjetnik predsjednice RH za branitelje Ante Deur, zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić.

– Uvijek skromna i dostojanstvena junakinja stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, bez ikakve dileme zaslužila je svoju ulicu, trg, spomenik ili po svom imenu naziv neke od ustanova, ne samo u Škabrnji već u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj, kazao je škabrnjski načelnik Nediljko Bubnjar.

SKABRNJA 22.03.2017. Groblje sv. Luka sprovod Eva Segaric

Suze jedne od najvećih hrvatskih majki, koja je za slobodu Hrvatske dala svoje najveće blago, trojicu sinova, Miljenka i Budu i Ivicu, te svog supruga Vicu, nikada nisu presahnule.

– Evi, jednoj od simbola patnje i hrvatske Majke Hrabrost, od neprijateljske ruke preminuo je i njezin šogor Krsto i žena mu Luca, nećak Marko… U 2. svjetskom ratu ubili su joj dvojicu braće. Žrtva je to dostojna Velikoga petka, nade za vječnost, poručio je Bubnjar, piše Zadarski list.

Eva je u vrijeme Domovinskog rata ostala u Škabrnji. Tu je i bila i tog dana kad je Škabrnja postala zgarište ljudskih duša.

Srpski ratni zločinci 18. studenoga 1991., ušli su u Škabrnju i počeli pokolj ne birajući koga će ubiti.  Predvođeni zloglasnim Ratkom Mladićem, ubijali su, masakrirali, na najstrašnije moguće načine, sve ono što je bilo hrvatsko.  Samo u jednom danu ubili su 43 djece, žena i staraca.

I danas, kad čovjek prođe cestom od Prkosa prema Škabrnji, pa ako i nije mještanin Škabrnje, osjeti ranu ubijenih i bol njihovih bližnjih koji su preživjeli. A kad prođe cestom od Benkovca prema Škabrnji, mora proći kroz redove sablasno pustih kuća u srpskom selu Biljane. I zna, odatle je krenula karavana zla…