Sjeverna Koreja opet zaprijetila SAD-u: “Vaše ponašanje vodi u nuklearni rat, ne možete izbjeći naše rakete”

POČETKOM kolovoza svjetska je javnost bez daha pratila oštar sukob SAD-a i Sjeverne Koreje koja je više puta zaprijetila napadom na američko tlo. No, posljednjih desetak dana pažnju svjetske javnosti zaokupile su druge stvari. U prvom redu tu su neredi i divljanje neonacista u Virginiji proteklog vikenda, a zatim i teroristički napadi u Španjolskoj sredinom proteklog tjedna. Sve to bacilo je Sjevernu Koreju u drugi plan, no to ne znači da su se tenzije stišale.

Dapače, Sjeverna Koreja je u nedjelju izdala novo oštro upozorenje i prijetnju SAD-u bijesna zbog zajedničkih vojnih vježbi američke vojske i vojske Južne Koreje koje počinju u ponedjeljak.

Nove prijetnje su objavljene u službenom glasilu sjevernokorejske vlade, novinama Rodong Sinmun, samo jedan dan prije najavljenih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Za Sjevernu Koreju zajedničke vježbe su “bezobzirno ponašanje koje vodi situaciju u fazu nuklearnog rata koja se neće moći kontrolirati”. Pjongjang je usput dodao kako njihova vojska može naciljati SAD u bilo kojem trenutku te kako “niti Guam, Hawaii ili kopneni dio SAD-a ne mogu izbjeći nemilosrdni udarac”. Dodali su kako su zajedničke vojne vježbe dolijevanje ulja na vatru.

Redovita vojna vježba koja uvijek živcira Sjevernu Koreju

Seul i Washington počinju u ponedjeljak zajedničku godišnju vojnu vježbu “Ulchi Freedom Guardian” tijekom koje će se više desetaka tisuća vojnika uvježbavati za zaštitu Južne Koreje protiv sjevernokorejskog napada.

U očima Pjongjanga ta je vježba provokativna proba za invaziju njezina teritorija. Svake godine iznosi prijetnju o vojnoj odmazdi.

“Zajednički manevri su eksplicitan izraz njihova neprijateljstva spram nas, i nitko ne može jamčiti da se ta vježba neće pretvoriti u pravu bitku”, piše u nedjelju dnevnik jedine stranke na vlasti, Rodong Sinmun.

 

“Zajedničke vježbe Ulchi Freedom Guardian samo će baciti ulje na vatru i pogoršati stanje na poluotoku”.

Američki State Department dao je na znanje da će se operacija Ulchi Freedom Guardian (UFG) koja potječe iz 1976. godine i temelji se uglavnom na kompjuterskoj simulaciji održati kao što je predviđeno.

Pentagon je u petak priopćio da će u vježbama sudjelovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Nizozemske i Velike Britanije.

“UFG je kompjutorska simulacija obrambene vježbe u svrhu povećanja spremnosti, zaštite regije i održavanja stabilnosti na Korejskom poluotoku”, stoji u priopćenju Pentagona.

Nastavak prepucavanja iz srpnja

Podsjetimo, posljednja velika kriza u odnosima SAD-a i Sjeverne Koreje počela je kad je u srpnju Pjongjang testirao dvije međukontinentalne balističke rakete u srpnju, za koje se čini da mogu doseći dobar dio američkog kontinenta. Reagirajući na to, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je “svim mogućim sredstvima” Sjevernoj Koreji.

Na to je Pjongjang odgovorio obećanjem da će ispaliti rakete na američki teritorij Guam u Tihom oceanu. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un stavio je taj plan na čekanje, ali je upozorio da njegovo izvođenje ovisi isključivo o ponašanju Washingtona.

Upravo stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će proći zajednička vojna vježba dvaju saveznika, odnosno kako će na istu reagirati Pjongjang.

 

more recommended stories