Published On: Ned, lip 9th, 2013

Sjeverna Irska: Potrošili 2,3 milijuna eura na stvaranje privida blagostanja

Uoči predstojećeg sastanka čelnika G8 narod je u Sjevernoj Irskoj natjeran da propale trgovine oblijepi slikama prodavaonica krcatih robom. Vlada je potrošila oko 2,3 milijuna eura kako bi se oronule zgrade i propali dućani nagriženi krizom potpuno zamaskirali i tako u najboljoj maniri sjevernokorejskih majstora za čelnike osam ekonomski najutjecajnijih zemalja svijeta podigla „Potemkinova sela“. Izlozi su oblijepljeni, primjerice, naljepnicama različitih delikatesa koje će moćnicima ostaviti dojam da posao cvjeta dok na policama iza zaključane brave u stvari stoji samo prašina

Svakakvih smo se gluparija za socijalizma nauživali. Svake godine za Maršalov rođendan tjerali bi djecu iz škole da gledaju štafetu kako prolazi kroz sokak. Tjerali nas da nosimo marame i titovke i učlanjujemo se u pionire. Na kraju, i kad je umro, kažu, natjerali narod na cestu da ga zadnji put pozdravi. No, čini se da se kataklizmom komunizma ipak niste spasili. Naime, u Sjevernoj Irskoj, uoči predstojećeg sastanka G8, narod je natjeran da propale trgovine oblijepi slikama prodavaonica krcatih robom.


U ovoj trgovini, privid je, posao cvijeta (FOTO: rte.ie)

Kako javlja sjevernoirska državna televizija RTE tamošnja vlada platila je oko 2,3 milijuna eura kako bi se oronule zgrade i propali dućani nagriženi krizom potpuno zamaskirali i tako podiglo „Potemkinova sela“. Gotovo četvrtina ukupne svote potrošena je na uljepšavanje okrugaCo Fermanagh gdje će se sljedećeg tjedna sastati čelnici osam ekonomski najutjecajnijih zemalja svijeta.

U gradiću Belcoo koji se nalazi u neposrednoj blizini luksuznog golf kluba gdje se sastaju čelnici G8 (a koji je, zanimljivo, i sam u stečaju već dvije godine), propala mesnica dobila je posve novi izgled. Izlog je oblijepljen naljepnicama različitih mesnih delikatesa koje će moćnicima ostaviti dojam da posao cvjeta dok na policama iza zaključane brave u stvari stoji samo prašina.


U stvarnosti pravo stanje ove trgovine je ovakvo (FOTO: Google Maps)

„Ovo su kozmetički zahvati da se pokriju ozbiljne rane. Oni se brinu za banke umjesto da spašavaju pošten posao. Uostalom, pa gdje u Sjevernoj Irskoj možete naći ovakav izlog? Više liči na neku prodavaonicu u Chelseau“, požalio se reporteru nezaposleni zidar Kevin Maguire iz Belcooa.

Kako prenose sjevernoirski novinari, ovo nije prvi put da se posljedice ekonomske krize skrivaju na ovakav način. Brojne zatvorene trgovine na putu od centra Belfasta do tamošnjeg parlamenta na sličan su način preuređene.


Belcoo prije podizanja “Potemkinovih sela” (FOTO: Google Maps)

„Zemlju moramo prikazati u što ljepšem svjetlu. Moramo napraviti sve što je u našoj moći kako bi ovi dijelovi grada bili atraktivni svojim stanovnicima, ali i turistima te potrošačima. Ako želimo da nam turisti dolaze i ostaju što duže, onda se moramo pozabaviti i ovim neuglednim prostorima“, tvrdi sjevernoirski ministar okoliša Alex Attwood.


Naljepnica do naljepnice, ulazna vrata ustvari su zatvorena (FOTO: rte.ie)

Što će se dogoditi ukoliko netko od cijenjenih gostiju zamijeti štogod u trgovini te se zaputi da to i kupi, tek možemo nagađati. No, valja napomenuti da se sličnom tehnikom služi i Sjeverna Koreja koja na granici sa južnim susjedom ima nekoliko fiktivnih gradova u kojima su kuće od marmelade, a prozori od čokolade.

Lupiga.Com