Published On: Wed, Feb 22nd, 2017

Sjednica PIC-a sutra u Sarajevu zbog novonastale situacije u BiH

Veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov potvrdio je večeras da će sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) biti održana sutra u Sarajevu.

Ovu sjednicu zatražio je ruski veleposlanik zbog novonastale situacije u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, javlja Fena.

Sjednica PIC-a počet će u 13 sati, najavio je veleik poslanIvancov predstavncima medija.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Organizacije ujedinjenih naroda (OUN).

Presuda je donesena 26. veljače 2007. godine u vezi s postupkom kојi sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, a kојu је Gеnеralna skupština UN-a usvojila 9. prosinca 1948. godine.

Naime, ICJ je tom presudom utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida, te utvrdivši samo propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju.