SJEDNICA PIC-A: Kritizirane jednostrane odluke u BiH, Turska izdvojila mišljenje

Na izvanrednoj trosatnoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja je završena u Sarajevu članice PIC- donijele su zajedničku izjavu u kojoj je izražena zabrinutost trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini, potvrdio je novinarima veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov koji je i tražio ovu sjednicu zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Drugačije mišljenje Turske

– Svaki od nas želio bi vidjeti ovu izjavu drugačije, ali zajednička izjava je bolja od nekih nacionalnih stavova. Ovakva situacija u zemlji mogla bi utjecati na djelovanje institucija vlasti. Smatramo da ne bi trebalo biti jednostranih odluka – pojasnio je Ivancov.

Zaključak sjednice je, kaže ruski veleposlanik, da se djeluje na temeljima dijaloga i kompromisa, no potvrdio je da su predstavnici Republike Turske izdvojili svoje mišljenje iz jednog paragrafa zajedničke izjave.

– Takvo mišljenje iznijeli su na paragraf koji se odnosi na zabrinost trenutnim stanjem u državi i donošenje jednostranih odluka – istaknuo je Ivancov, prenosi Fena.

Naglasio je i da državni sustav u BiH mora funkcionirati, ali to ovisi od svih sudionika koji su na bh. političkoj sceni.

Predan zahtjev

Agent Safet Softić predao je danas u Haagu Međunarodnog sudu pravde zahtjev za reviziju te presude, a takvoj odluci snažno su se usprotivili predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske koji već danima naglašavaju da za podnošenje tog zahtjeva nema suglasnosti unutar BiH.

Također, danas je u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude izvanrednu sjednicu Predsjedništva BiH zakazao predsjedavajući Mladen Ivanić, ali je sjednica prekinuta, a odvojene press-konferencije imali su Ivanić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Organizacije ujedinjenih nacija (OUN).

Presuda je donesena 26. veljače 2007. godine kojom je utvrđeno da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim općinama u BiH, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida, te utvrdivši samo propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju.

Ostavljen je desetogodišnji rok za podnošenje eventualnog zahtjeva za reviziju presude iz 2007. godine ukoliko se pronađu novi dokazi koji u trenutku donošenja presude nisu mogli biti poznati./HMS/

NAPOME

more recommended stories