Published On: Sri, lis 19th, 2016

Sjednica Narodne skupštine RS o sukobima interesa unutar vlasti


Sjednica Narodne skupštine RS nastavljena je večeras, sa zakašnjem od gotovo sat vremena, nakon što je riješen nedostatak kvoruma.
Zastupnici razmatraju izvještaj Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a o radu u prošloj godini, prenosi Fena
U tom bh. entitetu lani je utvrđeno 14 sukoba interesa kod izabranih predstavnika vlasti, a nadležna komisija je od svog osnivanja, 2009. godine, utvrdila 51 sukob interesa.
Predsjednica Komisije Ombrenka Slijepčević je kazala kako su u 2015. razmatrali 163 predmeta, i to 17 predmeta po vlastitoj inicijativi i 146 na inicijativu fizičke ili pravne osobe.
Od ukupno uzetih u rad 163 predmeta, završena su 132 predmeta, što u postotcima iznosi 80,98 posto, a izdali su 36 rješenja (od kojih je 14 rješenja o utvrđenom sukobu interesa), dali mišljenje u 13 slučajeva, donijeli 71 zaključak, dok su 24 slučaja riješena usvajanjem drugog akta (odgovora na dopis, informacije i sl.).
Komisija pokreće postupak za utvrđivanje sukoba interesa, po vlastitoj inicijativi ili na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog subjekta, koju ocijeni osnovanom.