Published On: Uto, pro 11th, 2018

Sjedinjene Države u Siriji žele opremiti 40 000 militanata

Sjedinjene Države smatraju da trebaju trenirati 35 do 40 tisuća lokalnih boraca u Siriji. Do sada je obavljeno 20% posla, rekao je na konferenciji koju je u četvrtak organizirao The Washington Post general Joseph Dunford, zapovjednik Združenog stožera američke vojske a prenosi logicno.com.

Odbio je iznositi bilo kakva predviđanja o vremenu povlačenja američkih snaga iz arapske republike. Umjesto toga, general Dunford je razgovarao o količini posla kojeg u regiji treba dovršiti američka vojska.

“Prema našim procjenama, za jamčenje stabilnosti u regiji treba biti osposobljeno oko 30 do 45 tisuća lokalnih boraca. Možda smo negdje na razini od oko 20% u pogledu osposobljavanja tih snaga”, izjavio je američki general.

Zapovjednik Združenog stožera američke vojske je podsjetio da su Sjedinjene Države pripremile i naoružale takozvane “Sirijske demokratske snage”, čije su jedinice, prema njegovoj tvrdnji, “sudjelovale u većini vojnih operacija protiv Islamske države”.

“Ali što se tiče stabilnosti, pred nama je još uvijek dalek put”, rekao je general Dunford.

Visoki američki vojni dužnosnik je još jednom izjavio kako američke snage provode dvije zadaće u Siriji. Naime, “tamo se američka vojska bori protiv terorista Islamske države i podupire diplomatske napore državnog tajnika Mikea Pompea u rješavanju sirijske krize”.

“Zato mi je teško razmišljati o tome koliko dugo možemo ostati tamo. Naravno, tijekom posljednje tri godine su se uvjeti dramatično promijenili. Mislim da smo definitivno na poprištu gdje možemo reći da je naša prisutnost u Sirija održiva i može se prilagoditi određenim uvjetima”, zaključio je američki general.

Podsjetimo, u rujnu 2014. je na summitu NATO pakta na inicijativu Sjedinjenih Država formirana takozvana Međunarodna koalicija za borbu protiv ISIL-a, koja je počela provoditi udare na neke od položaja terorista u Iraku. Nedugo potom je američko ratno zrakoplovstvo pokrenulo zračne napade na pozicije ISIL-a na području Sirije i poslalo trupe u arapsku zemlju bez mandata Ujedinjenih naroda i bez suglasnosti legitimnih sirijskih vlasti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare