Published On: Fri, Jul 7th, 2017

Sjećate li se Konstantina Savića: Na Ustavnom sudu dobio Vladu Republike Srpske

“Nalaže se Vladi Republike Srpske da, u skladu s članom 74. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, apelantu Konstantinu Saviću u roku od tri mjeseca od dostavljanja ove odluke isplati iznos od 1.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog kršenja prava na donošenje odluke u razumnom roku uz obavezu da, nakon isteka tog roka, plati apelantu Konstantinu Saviću zakonsku zateznu kamatu na eventualno neisplaćeni iznos ili dio iznosa naknade određene ovom odlukom”, stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Konstantin Savić je 2. jula 2014. godine podnio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog nedonošenja odluke u razumnom roku u postupku koji je, nakon podnošenja apelacije, okončan Presudom Okružnog suda u Doboju od 21. augusta 2014. godine.

Savić je 10. aprila 2009. godine saslušan u svojstvu osumnjičenog u Policijskoj stanici Teslić u vezi s lažnom dojavom da je tog dana NN lice u SŠC “Jovan Dučić” unijelo tri bombe, te da se u toaletu SŠC “Jovan Dučić” nalazi bomba. U periodu od 10. aprila do 26. maja 2009. godine u PS Teslić i Okružnom tužilaštvu saslušano je više lica u svojstvu svjedoka u vezi s navedenim događajem od 10. aprila 2009. godine.

Okružno tužilaštvo je 6. novembra 2013. godine podiglo optužnicu protiv Savića kojom mu je stavljeno na teret da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje krivičnog djela iz člana 364. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske. Presudom Osnovnog suda od 7. februara 2014. godine, koja je potvrđena Presudom Okružnog suda od 21. augusta 2014. godine, Savić je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe da je u vrijeme, na mjestu i na način opisan u izreci presude učinio krivično djelo lažno prijavljivanje krivičnog djela iz člana 364. stav 4. KZRS.

Presuda Okružnog suda od 21. augusta 2014. godine dostavljena je apelantovom punomoćniku 15. septembra 2014. godine.

Konstantin Savić je za Klix.ba kazao da je pravda djelimično zadovoljena, ali je postavio pitanje ko će odgovarati od onih koji su doprinijeli da se taj iznos njemu isplati iz državnog budžeta.

“Ja sam se žalio na povredu pravičnog postupka suđenja u razumnom roku. Ustavni sud je našao za shodno ono što sam tražio, a tražio sam 1000 KM. Međutim, nije to problem. Problem je sada ko će odgovarati od onih koji su doprinijeli da se taj iznos plati”, kazao je Savić.