Published On: Pon, srp. 31st, 2017

SJAJNE VIJESTI ZA HRVATSKI NOGOMET Hajduku ublažena kazna

 

UEFA je prihvatila žalbu Hajduka na rigoroznu kaznu igranja uzvratne utakmice 3. pretkola Europske lige protiv danskog Brondbyja na praznom Poljudu.

Hajduk je bio kažnjen zbog “rasističkog ponašanja navijača” na prvoj utakmici 2. pretkola protiv Levskog, kako je glasilo obrazloženje iz Nyona.

Umjesto igranja s Bronbyjem na praznom Poljudu, Hajduk mora samo prodati 500 ulaznica manje

Umjesto toga, Hajduk u četvrtak od 20.30 protiv danskog kluba uzvrat (prva utakmica u Brondbyju 0:0) igra na svom gotovo do kraja ispunjenom stadionu, na kojem se po kazni neće smjeti prodavati samo 500 ulaznica, što za kapacitet Poljuda od 33 tisuće mjesta nije prevelika šteta

 Igranje utakmice s Brondbyjem na Poljudu potpuno ispražnjenom po kazni, bio bi veliki sportski, ali i financijski minus Hajduku. Jer splitski klub, puneći Poljud za vrijeme triju utakmica ljetnih pretkola (toliko ih je igrao zadnje tri sezone), od ulaznica i marketinških prava zaradi oko pet milijuna kuna po susretu, dok su europske utakmice najbolji izlog za prodaju igrača. S obzirom na to da su zarada od ulaznica i odštete glavni izvori prihoda Hajduka, jasno je zašto Bili ljetne europske utakmice smatraju ključnima.
Hajdukov godišnji proračun je oko 70 milijuna kuna. Budući da od ulaznica, marketinga, prodaje na stadionu i oko njega na spomenute tri utakmice zaradi oko 15 milijuna kuna, jasno je da tako u samo pet ljetnih tjedana i tri domaće europske utakmice, popuni gotovo četvrtinu godišnjeg proračuna.
Utakmica s Brondbyjem bez gledatelja Hajduku bi bila ogroman sportski i financijski udarac
Bez obzira na to što Hajduk u to vrijeme najdalje dobaci do play-offa (zadnje tri sezone na posljednjoj prepreci prije grupne faze eliminirali su ga Dnipro, Slovan i Maccabi Tel-Aviv) i što se ljetna euforija ispuše do kraja kolovoza, Hajduk na njoj sjajno profitira. Zahvaljujući to
me što je UEFA usvojila Hajdukovu žalbu, tako će biti i na još najmanje jednoj ovoljetnoj europskoj utakmici na domaćem stadionu. Hajduku navedeno posebno znači, jer je zbog održavanja festivala Ultra na Poljudu propustio zaradu na utakmici s Levskim. To smo istaknuli prošlog tjedna, napominjući koliko bi jaki udarac Hajduku predstavljalo da ostane bez zarade od gledatelja i protiv Brondbyja:
Hajduk je sada ublažen i financijski dio kazne. Pravomoćno mora platiti 35 tisuća eura, što je također dobra vijest za Bile, jer im je prvostupanjskom kaznom odrezano 55 tisuća eura; 50 zbog povika kojim se širi nacionalna mržnja, a 5 zbog korištenja pirotehnike.
Osjetno je smanjena i novčana kazna
Podsjećamo, slavlje zbog pobjede nad Levskim i u uzvratu 2. pretkola Europske lige (2:1, Hajduk prošao s ukupnih 3:1), Hajduku je prije dva tjedna pokvarila UEFA. Splićani su tada obaviješteni da će uzvratnu utakmicu 3. pretkola EL-a protiv danskog Brondbyja igrati bez gledatelja i da su kažnjeni još s 55 tisuća eura.

Razlog zbog kojeg je UEFA odlučila kazniti Hajduk najvećim dijelom novčano i utakmicom pred praznim tribinama je “rasističko skandiranje domaćih navijača”. Konkretno, skandiranje “Ubij Srbina”, upućenog Milošu Cvetkoviću, desnom bočnom bugarskog kluba tijekom utakmice u Dugopolju. Hajduk je prvu utakmicu drugog pretkola kao domaćin igrao tamo zbog održavanja festivala Ultra na Poljudu.

“Ubij Srbina” igraču Levskog je razlog za kaznu
Odmah nakon zaprimanja odluke o kazni, iz Hajduka su poručili da će se žaliti UEFA-i, a to su i učinili. U žalbi su istaknuli da su ih UEFA-in delegat i povjerenik za sigurnost pohvalili za organizaciju spomenute utakmice visokog rizika i da ta pohvala posebno dobiva na težini jer je utakmica organizirana u teškim uvjetima, na selu te na malom i ispunjenom stadionu.

Zanimljivo je to što je Hajduku glavni adut kojim traže poništenje kazne i igranje pred punim, a ne ispražnjenim tribinama protiv danskog kluba, bilo spomenuto izvješće delegata Christiana Kofoeda koji je također Danac.
Nakon isticanja ustaškog obilježja, kazna je bila zatvaranje sektora U
Hajduk je na prvoj UEFA-inoj  instanci rigorozno kažnjen jer je recidivist. Prije dvije godine njegovi navijači su također u pretkolu EL-a protiv Kopera istaknuli zastavu s ustaškim obilježjem, pa je za iduću europsku utakmicu na Poljudu, protiv Stromsgodseta, Hajduk kažnjen zatvaranjem dijela gledališta.
I to zanimljivo, sektora U.
index.hr
Pošalji ovaj članak prijateljima: