Published On: Sri, ruj 1st, 2021

SJAJNA PRIČA: Gradonačelnik uvalio grad u nevjerojatan ugovor pa odmaglio u Irsku: Obične žarulje plaćali 135 umjesto 18 KM

Očito je cilj bilo ostvarivanje prekomjerne dobiti s posljedicom nanošenja štete Gradu Gospiću. Ovi Ugovori protivni su moralu društva”, naveli su u tužbi predstavnici Grada Gospića

Grad Gospić plaćao je i do deset puta više cijene održavanja javne rasvjete na osnovu ugovora koji je za razdoblje od 2016. do 2020. propisao bivši gradonačelnik Petar Krmpotić (HDZ). Primjera radi, tvrtka s kojom je sklopio posao obične je žarulje, koje ne stoje više od 70 kuna (oko 18 KM), zaračunala Gradu po cijeni od 176 kuna (oko 46 KM) do nevjerojatnih 517 kuna (oko 135 KM). Prigušnice (naprava kojom se regulira jačina struje), a koje inače koštaju 50-ak kuna (oko 13 KM), Gospić je morao plaćati 177 (oko 46 KM) do 507 kuna (OKO 132 km), piše Telegram.hr.

Krmpotić je funkciju izgubio na izborima u svibnju 2017., a ubrzo nakon toga otišao je i iz Hrvatske. Posljednji put javio se iz Irske. Novom gradonačelniku, Karlu Starčeviću (HSP) ostalo je pak da pokuša izvući grad iz takvih ugovora.

Detalji spornih ugovora

Radilo se o Ugovoru koji je obuhvaćao razdoblje od 2016. do 2020. te je bio vrijedan ukupno 9,999.100 kuna (oko 2,612.000 KM). Grad Gospić sklopio ga je s lokalnom tvrtkom Millem-inženjering koju vodi poznati lički poduzetnik Mile Binički. Petogodišnjim ugovorom bilo je predviđeno da se svake godine potpiše novi ugovor kojim će se utvrditi točna vrijednost održavanja objekata i uređaja javne rasvjete.

Tako je i bilo. Za 2016. sklopljen je Ugovor kojim je utvrđeno da će Grad Gospić Millem-inženjeringu za održavanje javne rasvjete od 20. srpnja do 30. prosinca platiti 493.423 kune (oko 128.912 KM), dok je za 2017. sklopljen novi Ugovor kojim se utvrđuje vrijednost održavanja objekata i uređaja javne rasvjete u iznosu od 1,700.000 kuna (oko 444.143 KM).

Međutim, u svibnju 2017. vlast se u gradu mijenja. Za gradonačelnika dolazi HSP-ovac Starčević. U kampanji je tvrdio da će se obračunati s uhljebima u gradskoj upravi i zaustaviti isisavanje novca iz gradske blagajne.

Deset puta više cijene

Jedan od ugovora koji novom gradonačelniku dolazi na stol je i ovaj između Grada Gospića i tvrtke poduzetnika Biničkog. Starčević uočava da je ugovor potpisan unatoč cijenama koje su puno više od tržišnih. Uvjeren je zato da je sklopljen isključivo kako bi se izvukao novac iz Grada, odnosno da bi se nezakonito pogodovalo dobavljaču. To će kasnije napisati i u tužbi koju je podnio protiv Millem-inženjeringa.

Da su cijene koje plaća Grad Gospić doista nevjerojatne Starčević je zaključio i kad je sporni ugovor usporedio s ugovorima za održavanje javne rasvjete u nekim drugim gradovima. Zavirio je u onaj između Grada Novog Vinodolskog i tvrtke Kabel. Uočio je da su iznosi koje za prigušnice plaća Grad Gospić nekoliko puta viši. Ubrzo se uvjerio da su više i cijene za žarulje.

Kako se riješiti ugovora?

Od ljudi u gospićkoj gradskoj upravi Telegram doznaje da su već tada, dakle u drugoj polovini 2017., pokušali pregovarati s vlasnikom Millem-inženjeringa ne bi li cijene vratio u tržišne okvire. Kako do dogovora nije došlo, Starčević prestaje plaćati održavanje rasvjete.

Na to Binički uzvraća tužbom kojom od Grada traži podmirenje dugovanja. Na sudu objašnjava kako je odabran kao najpovoljniji ponuđač i kako je posao uredno odrađen. Trgovački sud u Rijeci donosi nepravomoćnu presudu u njegovu korist. Grad Gospić mora mu platiti 1,178.143,53 kuna (oko 307.802 KM) dugova. Ova presuda još nije pravomoćna.

Jesu li cijene nemoralne?

Starčević, kako je potvrdio za Telegram, uspijeva u međuvremenu raskinuti sporni petogodišnji ugovor. “Otkazali smo ga još 2017. i nakon toga se Binički povukao s održavanja javne rasvjete u Gospiću”, objašnjava.

No, gradska vlast želi dokazati da je i ono što je plaćeno za 2017. zapravo nezakonito izvučeno, odnosno da je temelj za plaćanje “ugovor koji je protivan javnom moralu”.

Početkom veljače prošle godine Grad Gospić podnosi tužbu protiv tvrtke Millem-inženjering. Traži da se Ugovori za održavanje javne rasvjete za 2016. i 2017. proglase ništetnima. To bi zapravo značilo poništenje ugovora, te bi Binički u tom slučaju morao vratiti Gradu sav novac – ukupno gotovo dva milijuna kuna (oko pola milijuna KM).

Je li to tržišno natjecanje?

“Millem-inženjering obračunao nam je na utrošeni materijal višestruko veće cijene od tržišnih. Tu se očigledno ne radi o umijeću uspješnog pregovaranja, niti o slobodi tržišnog natjecanja, jer usluga te tvrtke nije specifična, posebna ili ekskluzivna da bi višestruko viša cijena od tržišne bila opravdana.

Očito je cilj bilo ostvarivanje prekomjerne dobiti s posljedicom nanošenja štete Gradu Gospiću. Ovi Ugovori protivni su moralu društva”, naveli su u tužbi predstavnici Grada Gospića. Osim toga, kako proizlazi iz sudskih dokumenata u koje je Telegram dobio uvid, zbog sumnjivih ugovora za održavanje javne rasvjete novi gradonačelnik podnio je i kaznenu prijavu. Prema neslužbenim informacijama ona je u međuvremenu odbačena. Starčeviću još ostaje samo da u parnicama ruši sporne ugovore.

Proveden je javni natječaj

No, odvjetnici Millem-inženjeringa ustraju na tome da je tvrtka dobila posao s Gradom Gospićem na natječaju i da je svoj posao odradila.

“Ugovori su sklopljeni nakon provedenog postupka javne nabave u kojem je svatko imao pravo sudjelovati i ponuditi svoju cijenu. Millem-inženjering to je i učinio i nakon natječaja sklopio Ugovore”, naveli su.

Trgovački sud u Rijeci na kraju i staje na stranu izvođača. To što su cijene bile previsoke, tvrdi sud, ne znači da je Millem-inženjering napravio išta nepošteno što bi moglo biti uzrok ništetnosti ugovora.

Evo kako je to objasnio sud

“Sama ugovorena cijena pružene usluge u konkretnom slučaju ne ukazuje na protivnost sklopljenih ugovora Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva. Ugovori su sklopljeni nakon provedenog postupka javne nabave i uz suglasnost obiju ugovornih strana.

Grad Gospić je potpisom Ugovora potvrdio da je upoznat sa svim njihovim odredbama i dokumentacijom koja čini njihov sastavni dio, te je na te uvjete pristao.

Radi se o jedinici lokalne samouprave koja je dužna postupati s povećanom pažnjom, te se od Grada očekuje da s povećanom pažnjom sklapa i Ugovore kojima preuzima određene obveze”, zaključila je na kraju nepravomoćne presude sutkinja Ema Brdovčak. Grad Gospić uložio je na njezinu odluku žalbu i ovih je dana na Visokom trgovačkom sudu RH započeo žalbeni proces.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x