Published On: Ned, srp 28th, 2019

Situacija u Hong Kongu se ne smiruje, policija je suzavcem gađala prosvjednike

Policija je u nedjelju drugu noć zaredom ispalila suzavac te se sukobila s prosvjednicima u središnjoj vladinoj i poslovnoj četvrti Hong Konga, u još jednom od niza prosvjeda protiv kontroverznog zakona o izručenju i načina na koji vlasti postupaju s prosvjednicima. Suzavac je ispaljen na prosvjednike ispred zapadne policijske postaje kasno u nedjelju, dok se interventna policija sukobila s prosvjednicima koji su okupirali ulicu Connaught, glavnu ulicu u blizini postaje.

Prosvjednici su se branili velikim kišobranima te su nosili zaštitne maske i naočale kako bi izbjegli udisanje dima. U drugom dijelu grada, tisuće ljudi formirale su barikade kako bi blokirali ulice u četvrti Causeway Bay, najpopularnijoj četvrti za kupovinu, dok su tisuće okupirale park u središnjem poslovnom centru. Prosvjednici svih dobi su u nedjelju sudjelovali u maršu kroz grad uzvikujući “Dolje pakleni zakon!” i “Preuzmimo Hong Kong, ovo je revolucija našeg vremena!”.

PROBLEM VIŠE NIJE SAMO U ZAKONU

“Želimo da se iz zakona isključi izručenje”, rekao je prosvjednik Leo Wu. “Međutim, a pogotovo nakon prosvjeda u lipnju i srpnju… ne samo da se ne slažemo s prijedlogom zakona – ne slažemo se s vladom niti policijom!”, rekao je.Prvo je planirano da prosvjedni marš prođe kroz povijesnu četvrt Sheung Wan, popularnu među turistima, no nisu uspjeli dobiti odobrenje policije. Manje skupine marširale su kroz tu četvrtu usprkos zabrani, dok su deseci tisuća krenuli u suprotnom pravcu pri čemu je prosvjed podijeljen na nekoliko ključnih mjesta.

Prosvjedi su dio šireg pokreta koji je počeo 9. lipnja protiv kontroverznog prijedloga zakona koji dopušta izručenje Kini, no prerastao je u veće prosvjede protiv vlasti i policijske okrutnosti. Stotine tisuća pojavile su se na prosvjedima u proteklih nekoliko tjedana, unatoč tomu što redovito završe nasilnih sukobima s interventnom policijom. Wu i mnogi drugi pridružili su se prosvjedu zbog nasilja nad prosvjednicima prošlog tjedna kada su naoružani napadači, za koje se vjeruje da su pripadnici lokalne mafije, napali prosvjednike i putnike.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare