Published On: Sri, kol 14th, 2019

Situacija u Hong Kongu postaje sve ružnija iz sata u sat, opet su se sukobili prosvjednici i policija

Prosvjednici su se sukobili s policijom u utorak navečer u međunarodnoj zračnoj luci u Hong Kongu nakon što su već drugi dan otkazani letovi gurajući bivšu britansku koloniju u sve dublji kaos. Novim prosvjedom su zahvaćeni deseci tisuća putnika, a Kina prijeti intervencijom i preko službenih medija objavljuje video snimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije.

Bivša britanska kolonija proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila se pod kinesku upravu. Prosvjedi su počeli početkom lipnja odbijanjem zakona o izručenjima Kini, i sada su ih proširili i na upozorenja na ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga.

PROSVJEDNICI BLOKIRALI OBA TERMINALA

Petog dana mobilizacije bez presedana u zračnoj luci, prosvjednici su blokirali prolaze do ulaska na oba terminala. Uprava zračne luke je odlučila ukinuti postupke prijava za sve letove. U utorak navečer policajci su upotrijebili suzavac dok su pratili muškarca kojeg je vozilo hitne pomoći odvelo iz zračne luke. Američki predsjednik Donald Trump je u utorak stanje u Hong Kongu nazvao “jako teškim”, ali je rekao da se nada da će kriza biti mirno riješena, bez ljudskih žrtava.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare