Published On: Čet, stu 22nd, 2018

SITARSKI: Inzko poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka BiH

Inzko poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka pozivajući se na Ustav FBiH, odnosno na odredbe Ustava FBiH koje nisu u skladu s Ustavom BiH, kao što nisu bile niti njima identične poništene odredbe Izbornog zakona, izjavio je za Dnevnik.ba Milan Sitarski, analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ne može implementirati rezultate izbora za kantonalne skupštine na izbor Doma naroda PFBiH, jer ne postoje odredbe u Izbornom zakonu BiH koje to reguliraju, obzirom da ih je Ustavni sud BiH poništio zbog nesuglasnosti s Ustavom BiH, rekao je za Dnevnik.ba analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara (IDPI).

Sitarski je komentirajući izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojima je podržao bošnjački entitetski udar na državu BiH rekao kako ga čudi da sam visoki predstavnik poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.

“Da bi SIP mogao implementirati rezultate izbora, potrebno je najprije da Parlament BiH izmjeni Izborni zakon BiH i implementira presudu Ljubić. Inzko poziva na rušenje ustavno-pravnog poretka pozivajući se na Ustav FBiH, odnosno na odredbe Ustava FBiH koje nisu u skladu s Ustavom BiH, kao što nisu bile niti njima identične poništene odredbe Izbornog zakona”, izjavio je Sitarski.

Podsjećamo, Inzko je u intervjuu za Vijesti.ba negirao presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić i tako otvoreno stao na stranu bosanskih unitarista i bošnjačkih nacionalista.

Rekao je kako se Ustav FBiH mora poštivati sve dok se u potpunosti ne provede reforma Izbornoga zakona BiH. Visoki predstavnik je to rekao unatoč činjenici da je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić poništio dijelove Izbornoga zakona BiH koji su gotovo identični spornim odredbama Ustava BiH a koje u suštini omogućuju Bošnjacima da u federalni Dom naroda pošalju “svoje” Hrvate i tako nastave proces majorizacije Hrvata.

“Naš stav u vezi Doma naroda Federacije i primjeni Ustava Federacije BiH, koji smo ponavljali u nekoliko navrata, uvijek je bio principijelan: do okončanja izborne reforme, Ustav Federacije BiH treba se primjenjivati u cijelosti, i kada se radi o popisu i kada se radi o takozvanom pravilu 1/1/1. Dozvoliti Izbornom zakonu BiH prvenstvo u odnosu na Ustav Federacije BiH, u dijelu koji se odnosi na sastav institucija Federacije, može imati vrlo ozbiljan utjecaj u budućnosti”, rekao je Inzko za Vijesti.ba.

Bošnjaci insistiraju na primjeni popisa stanovništva iz 1991. godine pri određivanju broja izaslanika svakog konstitutivnog naroda iz svakog od kantona. Na toj odredbi insistiraju kako bi mogli “svoje” Hrvate delegirati i iz onih sredina iz kojih su Hrvate protjerali te na taj način kontrolirati Klub Hrvata u Domu naroda FBiH. Pravilo 1/1/1 se odnosi na odredbu da se iz svakog od kantona bira po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je takav izabran u kantonalnu skupštinu.

To, pak, znači da se izvjesni Edim Fejzić iz Goražda može izjasniti kao Hrvat i da ga kao takvog Bošnjaci pošalju u Klub Hrvata Doma naroda FBiH. Fejzića su izabrali Bošnjaci i jasno je da će on Bošnjacima i odgovarati a ne Hrvatima. Potpuno jednako kao što Željko Komšić na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH predstavlja Bošnjake a ne Hrvate.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare