Published On: Sri, stu 18th, 2020

Širom BiH fotografije političkih kandidata zamijenila umjetnost

Na 116 bilborda i city light-ova, fotografije političkih kandidata zamijenili su portreti domaćih umjetnika, filozofa i terapeuta.

“Umjetnica je prije godinu dana odlučila bezuvjetno poslušati svoju intuiciju, prestati s prihvaćanjem komercijalnih poslova, te sredstva koja je do tada zaradila investira u sebe i osobni projekt. Počela je pisati autobiografski roman, što je iziskivalo duboko zaranjanje u sebe i suočavanje s istinama o sebi i drugima koje često nisu lake za prihvaćanje. Isti postupak nastavila je u fotografskom studiju s 25 vrlo intuitivnih ljudi, koji su prošli, ili se nalaze u procesu buđenja”, navode.

Bile su to seanse od nekoliko sati u kojima ljudi polako odbacuju ideje o tome tko su oni i prepuštaju se jednostavnom postojanju.

U jednom trenutku svakog fotografiranja, nastajala je „tišina“ u kojoj više nitko ništa ne režira, kada prestaju sva očekivanja i osjeća se stvarnost u kojoj čovjek postaje ono što jeste, bez obzira hoće li to biti prihvatljivo njegovim roditeljima, okolini, društvu, tradiciji, državi…

„Svi smo uvijek u nekim ulogama i kostimima i poštujemo određena pravila ponašanja. Daleko smo otišli od svoje autentičnosti, patimo zbog toga i sve se teže snalazimo. Život vuče na pravu stranu, a mi, kao jogunasto magare, prevlačimo na poznatu. Tko bismo mi bili i što bismo svijetu mogli podariti, ako bi prestali sebe kočiti zbog društveno prihvatljivih normi koje apsolutno nemaju veze s istinskim moralnim vrijednostima?“, razmišljanja su koja su Jelenu Medić potaknula na projekat svjetskih razmjera.

Fotografije političkih kandidata zamijenila umjetnost - Širom BiH: Na bilbordima fotografije političkih kandidata zamijenila umjetnost

Foto: Jelena Medić/PR PLAY Team / Fotografije političkih kandidata zamijenila umjetnost

U vremenu kada je umjetnost zgnječena prioritetima, veličinu i širi značaj ovakvog performansa prepoznali su prijatelji i partneri, koji su pomogli u njegovoj realizaciji. Izložba „Budni“ je nastala u produkciji Asocijacije Vizart uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Vlasnik firme „Metromedia“ Goran Ćorić ustupio je bilborde širom Bosne i Hercegovine za prvu izložbu ovakvog tipa kod nas i na taj način još jednom pokazao da ograničenja nisu ništa drugo do novi izazovi.

Ispred Jeleninog objektiva našli su se: Anja Ilić, Nina Babić, Sladjana Zrnić, Tajana Dedić Starović, Tea Jagodić, Zlatan Vidović, Duško Mazalica, Helena Jaggi Kosić, Milica Milovanović, Maja Regodić, Nikolina Skenderija Bonet, Marko Nedeljković, Snježana Maksimović, Nataša Perić, Jelena Topić, Sreten Zec, Bojan Mikulić, Lazar Stanišljević, Peđa Gajanović, Borjana Mrđa, Svjetlana Marković, Miljka Brđanin, Marija Šestić, Dijana Josipović i Danijela Karać.

Magija koja se tijekom 2020. događala u Jeleninom studiju, sada je dostupna na najvećem galerijskom prostoru kod nas, na 116 lokacija u 18 gradova BiH i donosi znakove pored puta, za sve koji ih žele čitati.

Jer, vrijeme je za „buđenje“ – poručuje se.

Jelena Medić je rođena 1980. godine u Novom Sadu, a 2000. godine je došla u Banja Luku da studira, što je bio pravi trenutak da počne tragati za tim tko je ona ustvari. Završila je glumu i dramaturgiju, a sve što je u životu napravila, napravila je igrajući se. Tema kojom vjeruje da će se zauvijek baviti je čovjek i njegov karakter, prenosi N1.