Published On: Sri, tra 5th, 2017

Širokobriješki velikan slavi 45. rođendan!

 

Fotografija HKK Široki - ponos Hercegovine.

 

Jedan od klubova kojima se  najviše možemo  ponositi je bez ikakve sumnje Hrvatski košarkaški klub Široki Brijeg. Ovaj klub s pravom nosi nadimak Ponos Hercegovine jer je najtrofejniji klub s hrvatskim predznakom.

Na današnji dan davne 1974. godine  profesor gimnazije u Širokom Brijegu, Stanko Jelčić – Ćanka je s ambicioznim i vrijednim učenicima gimnazije formirao košarkaški klub. Profesora Jelčića  možemo smatrati ocem širokobriješke košarke, čovjekom čija je vizija stvorila najuspješniji sportski kolektiv na ovim prostorima.  Iako u početku nisu imali svoje igralište niti dvoranu, novoosnovani klub koji je nosio ime Mladost igrao je utakmice na asfaltnom igralištu u sklopu  gimnazijske sportske infrastrukture.  Već u prve dvije sezone od osnutka, Mladost je pokazala zapažene rezultate. Prva službena utakmica odigrana je u  Livnu protiv Troglava sedam dana nakon osnutka kluba. Redovna natjecanja započela su uskoro u sklopu Druge republičke lige u kojoj su ostali do 1989., kada su postali članovi Prve republičke lige.

Dolaskom ratnih sukoba kao i većina klubova, Mladost prestaje s radom i 1994. godine vraća se pod imenom koje nosi i do danas, HKK Široki Brijeg. S novim imenom započinje natjecanje u novoj ligi koja je nosila naziv Liga Herceg-Bosne. Uspjesi koje je kasnije nanizao HKK Široki započinju s osvajanjem naslova prvaka Herceg-Bosne i pobjednika kupa Bosne I Hercegovine 1998. godine. Iste godine kreće se s izgradnjom sportske dvorane Pecara u kojoj klub i danas igra sve svoje utakmice.

Slikovni rezultat za dvorana pecara

Sponzori prepoznaju perspektivu HKK Širokog, a s više novca otvorila su se vrata dodatnom usavršavanju momčadi pa je od 1998. sve do 2012. HKK Široki dominirao bosanskohercegovačkom košarkom, osvojivši devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine u ovom vremenskom okviru, te su devet puta bili osvajači Kupa Bosne i Hercegovine.

Klub je sudjelovao i u prestižnim europskim klupskim natjecanjima, Kupu Raimonda Saporte, Kupu Radivoja Koraća, FIBA Champions kupu i FIBA Europe ligi. Sjajnom organizacijom, odličnim rezultatima i pravom športskom atmosferom u dvorani na Pecari HKK “Široki Hercegtisak” prerastao je okvire Širokog Brijega, Zapadnohercegovačke županije i Bosne i Hercegovine. Postao je jedan od najuspješnijih športskih klubova u državi i uzorni član europske košarkaške obitelji.

Ovom istinskom velikanu hercegovačkog sporta želimo sretan rođendan i što skoriji povratak na stare staze slave.

poskok.info