Published On: Sri, srp. 11th, 2018
#3rd | By Desk

Širokobriješka voda: Skrb pretvorena u senzacionalizam i pitanje prava na brigu

Najnoviji rezultati analize vode s izvora rijeke Lištice proteklih su dana objavljeni u širokobriješkim medijima. Rezultati su pokazali da su teški metali u vodi koju pije stanovništvo ovog mjesta – ali i drugi, budući da se širokobriješka voda prodaje i izvozi – u dozvoljenim količinama, a neki i sasvim daleko ispod graničnih dozvoljenih količina.

Sami rezultati analize drugačiji su, ali ne predstavljaju bitnu novinu, budući da je i portal Jabuka.tv već u subotu 17. ožujka 2018. objavio preliminarnu informaciju o kvaliteti vode Javnog poduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Široki Brijeg, kao i rezultate koji su objavljeni na sjednici Gradskog vijeća Grada Širokog Brijega 20. ožujka 2018. godine.

Ono što, međutim, nužno zahtijeva reakciju i obnavljanje teme o kvaliteti vode s izvora u Borku je način objavljivanja informacije. Medij koji je prvi objavio informaciju o najnovijim rezultatima analize naveo je, između ostaloga, da su “u ožujku ove godine pojedini mediji senzacionalistički plasirali vijest, pozivajući se na navodnu neformalnu skupinu građana”. Neki mediji bez kritičkog pristupa tekstu prenijeli su ga od riječi do riječi, dok su drugi barem uklonili riječ “senzacionalistički”.

Nužno je podsjetiti i ne treba izbjegavati to napisati: portal Jabuka.tv u petak 16. ožujka objavio je članak “Analiza zabrinutih Širokobriježana: U vodi za piće previše aluminija!?“, u kojem su objavljeni rezultati analize vode izvršene u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru, dovršene dva dana ranije – 14. ožujka 2018. godine. U članku su objektivno i transparetno objavljeni rezultati analize, protumačeni stavci iz pismene forme i objašnjeni razlozi za obavljanje same analize.

Teško je i neumjesno ocjenjivati tekstove vezane uz portal na kojem se objavljuje i ovaj osvrt, ali tezu o senzacionalizmu svatko za sebe može provjeriti i prosuditi čitanjem izvornog članka na gore priloženoj poveznici.

Drugi dio tvrdnje, da je članak objavljen “pozivajući se na navodnu neformalnu skupinu građana”, također je sporan. Članak nije objavljen “pozivajući se” na nekoga, nego je u tekstu obrazloženo da je analiza izvršena “na inicijativu skupine zabrinutih Širokobriježana“, a nakon spornih iskopavanja boksita na terenu u relativnoj blizini izvora rijeke Lištice, za što ni danas nije poznato je li itko odgovarao i jesu li poduzete neke mjere, ali očito je to nekima manje važno.

Također, možda je nekima još uvijek teško povjerovati da postoje Širokobriježani koji kritički i odgovorno propituju stvarnost u kojoj žive, ali ova tvrdnja neosporno je istinita. Inicijativu je pokrenuo pojedinac kojemu se – ponajviše iz financijskih razloga, ali i želeći doznati istinu o kvaliteti vode – priključila skupina mladih, pomažući “pokriti troškove” postupka analize, koji su iznosili 205 KM.

I nakon same objave članka o tada zabrinjavajućim rezultatima, veliki dio energije usmjeren je na ispitivanje i gotovo istragu o tome tko stoji iza analize vode i što se time htjelo postići. Opet, možda je teško vjerovati, ali iza analize vode nije stajao niti jedan drugi motiv, osim skrbi o životu, zdravlju i budućnostiŠirokog Brijega.

Pojedinac koji je inicirao prvu analizu vode danas živi i radi u Švedskoj.

Usto, isti mediji koji su “pohrlili” objaviti informaciju o tome da nema razloga za brigu jer je voda “iznimno visoke kvalitete”, propustili su se informirati ili objaviti i informaciju o tome da je JP “VIK” d.o.o. Široki Brijeg nakon članka na portalu Jabuka.tv izvršio tri analize vode s trima različitim rezultatima.

Ispitni laboratorij Control H d.o.o. Mostar izmjerio je 26,7 mikrograma aluminija u litru vode s izvorišta u Borku, Federalni agromediteranski zavod u Mostaru novom analizom (nakon prvotne, objavljene u članku ovog portala) izmjerio je 134,8 mikrograma, dok je najnovija analiza Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” iz Zagreba pokazala svega 5 mikrogramaaluminija u litru vode s izvora u Borku.

Iz Vodovoda za portal Jabuka.tv nisu mogli obrazložiti razlike i oscilacije u mjerenjima, ali je rečeno da je dosadašnjim analizama utvrđeno da količina oborina utječe jedino na mutnoću vode, dok se ne bi trebala odražavati u prisutnosti teških metala, što im je potvrđeno i iz spomenutoga Zavoda u Zagrebu.

Ono što se sigurno može ustanoviti, članak je postigao cilj: skrenula se pažnja navažnost vode i očuvanje izvora, koji je za Široki Brijeg gotovo ono što je za Egipat rijeka Nil. Valja vjerovati da će i dalje postojati pojedinci koji će budno i aktivno, a ne iz koristoljublja, voditi brigu o svome i životu svojih bližnjih, kao i da će se polako mijenjati oni koji svaku kritiku ili pitanje doživljavaju kao udar na vlastitu osobu ili funkciju koju obavljaju. I valja se nadati da više nikada žila kucavica i vitalni interes grada neće biti ugrožen kratkoročnim i koristoljubivim namjerama.

Borak je – izgleda – još uvijek zdrav, a možda je vrijeme da pitanja krenu i nizvodno

Uredništvo portala Jabuka.tv