Published On: Sri, kol 4th, 2021
#3rd | By Desk

Široki Brijeg prepisao program od Kaknja

”Gradska uprava Širokog Brijega u potpunosti je plagirala Program zaštite i spašavanja općine Kakanj”, objavio je tamošnji ogranak Hrvatske republikanske stranke.

Navodeći kako je Grad Široki Brijeg, zbog korupcije i nepotizma u obrazovnom sustavu ZHŽ-a, postao jedan od sinonima za kupoprodaju diploma i profesionalnih zvanja, HRS tvrdi kako je ”javna tajna kako s istim završim radom zna nekad i više osoba završiti instant školovanje u Širokom”.

”Tragikomično nam je da i službe koje bi morale biti oličenje struke prepisuju tuđe radove. Program razvoja zaštite i spašavanja gradska uprava doslovno prepisala od Općine Kakanj. U potpunosti, s jedinim izuzetkom definiranja plana utroška namjenskih sredstava, kojeg su dokumentu iz Širokog nema! Nije to nimalo bezazleno”, navodi širokobriješki HRS.

Navode kako je Program zaštite i spašavanja izuzetno važan jer diktira utrošak sredstava s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje.

”Ta namjenska sredstva se prikupljaju na način da svi plaćamo 0,5% od svojih plaća. Ta sredstva nisu proračunska, niti su stalni oblik financiranja i ne mogu se trošiti u skladu sa zakonom o proračunima. Ona se akumuliraju iz godine u godinu i strogo su namjenska. Nalaze se na posebnom podračunu i njihov utrošak mora biti u skladu sa Planom i programom razvoja kojeg usvaja gradsko vijeće. Traljavo i površno napisan Program, bez financijskih pokazatelja i detaljnog plana utroška sredstava ostavlja prostor gradskoj upravi nenamjenski utrošak ovih sredstava, kao što je to bio do sada slučaj, osobito pri nabavci opreme za vatrogastvo i sl”, navodi HRS.

Dodaju kako su gradonačelnik i gradska uprava s njim na čelu ”očigledno smatrali kako nitko neće ulaziti u detalje predloženog Programa, neće materijale čitati i proučavati, pa im je na prošloj sjednici gradskog vijeća gdje im je HRS jedini dao do znanja kako ne samo da rade potencijalno kazneno djelo, nego i od najvećeg zakonodavnog tijela ovog grada pravi lakrdiju”.

”Prepisali su Program razvoja zaštite i spašavanja općine Kakanj, zamijenivši samo „Kakanj“ sa „Grad Široki Brijeg“ i izbacivši tabele financijskih pokazatelja općine Kakanj. Sve ostalo doslovno prepisano, s vrlo malo intervencija na fontu i proredima. Na sjednici gradskog vijeća smo inzistirali na striktnom poštivanju Zakona koji jasno nalaže kako se svaki utrošak namjenskih sredstava mora detaljno planirati u Programu, tražeći doradu istog, što je odbijeno. Žalosti nas činjenica da je jedini HRS bio protiv Odluke o usvajanju ovog Programa”, navela je ova stranka.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x