Published On: Uto, srp. 10th, 2018

Široki Brijeg – nekoć srcem za BiH, a danas meta napada

Široki Brijeg ponovno je na meti bošnjačkih medija. Zbog pune minute i pol trajanja vulgarnih pjesama o Bosni i Federaciji ispada da se tu nije slavila pobjeda Hrvatske već da se cijelo vrijeme mrzila Bosna – što zasigurno nije istina. Zašto je Široki Brijeg stalna i najlakša meta i duguje li više ovaj hercegovački grad Bosni i Hercegovini ili ona njemu?

Uspjesi hrvatske nogometne reprezentacijena Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji s velikom se pozornošću i radošću prate u svim dijelovima BiH gdje žive Hrvati. Iznimka, dakako, nije ni Široki Brijeg koji je vrlo emotivno vezan uz hrvatske sportaše. Pobjeda protiv Rusije izazvala je erupciju oduševljenja u Širokom Brijegu te su “najvatreniji” navijači uistinu mogli uživati u veličanstvenoj proslavi pobjede Hrvatske.

Piše: Goran Kutle | www.jabuka.tv

No, da ne bi sve bilo tako idealno, Široki Brijeg ponovno se našao na meti sarajevskih medija. Dan-dva nakon utakmice krenulo je senzacionalističko prenošenje vijesti u tim medijima, prema već ranije dobro uhodanom scenariju, o tome što se pjevalo u Širokom Brijegu pa se javio i natjecateljski žar u svemu tome tko će više ocrniti Široki Brijeg i njegove građane te tko će napraviti atraktivniji naslov i tako redom.

Gledajući laički te vijesti, onaj tko nije bio na proslavi pobjede u Širokom Brijegu vrlo lako može zaključiti kako su se pogrdne pjesme o “Bosni” i “Federaciji” pjevale cijelu večer, štoviše nije se proslavljala pobjeda Hrvatske, već se cijelo vrijeme “mrzila Bosna“. To onda, dakako, izaziva efekt bijesa i mržnje kod prosječnog čitatelja Bošnjaka pa se podižu tenzije, a uz ranije uokvirenu predodžbu sarajevske javnosti o Širokom Brijegu kao “hramu fašizma”, dobija se udarna vijest i mnoštvo klikova.

Nakon što je gotovo svaki pisani medij u Sarajevu prenio vijest o pogrdnom pjevanju u Širokom Brijegu te ga maksimalno osudio, tu vijest prenio je i dio medija u Hrvatskojnasjedajući na ovu propagandu bez provjere točnosti svih informacija.

Unatoč tome što je veći dio večeri protekao u pjevanju hrvatskih domoljubnih i navijačkih pjesama, nekome je bilo potrebno proanalizirati sve snimke slavlja u Širokom Brijegu, kako bi se pronašlo punih minutu i pol uvredljivoga sadržaja. Točno je da te sporne vulgarne pjesme o “Bosni” i “Federaciji” nimalo ne priliče u ovakvim slavljima, jer iznad uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije ne bi smjelo biti ništa drugo.

Ali s pravom se može postaviti nekoliko pitanja, do kada Širokobriježani mogu očekivati ovakvo medijsko razvlačenje? Zar se sve sporne stvari događaju samo u Širokom Brijegu? Jesu li oni koji najviše prozivaju Široki Brijeg uistinu tako moralno superiorni kakvima se predstavljaju?

Hrvatska reprezentacija ovim putem ostala je “zakinuta” za jednoga (ne)iskrenog navijača zbog spornih pjesama u Širokom Brijegu, jer je povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine Anel Hadžić imao potrebu iznijeti na svom Facebook profilu dozu svojih frustracija. Hadžić je istaknuo: Nikad ali baš nikad neću navijati za susjede ne zbog pravih Hrvata iz Hrvatske oni su gospoda koji poštuju susjede svoje nego zbog ovakvih koji žive u Bosni rodjeni a protiv svoje su države! Sram i stid da vas je, ali Bosne ima i biće je zauvijek.

Između redova dalo bi se štošta iščitati iz ove izjave. Najprije Hadžića treba zemljopisno ispraviti, jer oni o kojima je ovdje riječ rođeni su i žive u Hercegovini, a ne u Bosni kako ističe ovaj nogometaš. Potom, oni koji se iskreno raduju (a takvih ima jako puno) uspjehu Hrvatske, ma koje nacije bili, radovat će se i dalje, pa izostanak Hadžićeve podrške hrvatska reprezentacija neće ni osjetiti.

Treća stvar, za “prave” Hrvate iz Hrvatske, Hadžić ističe kako su to “gospoda”, što samo po sebi implicira da su Hrvati iz BiH “krivi Hrvati“, a možemo samo nagađati čime ih Hadžić smatra. Za kraj Hadžić ističe jedan uobičajeni mit o “svevremenskom postojanju Bosne”, koja je prema njegovu mišljenju toliko jaka i stabilna da je ništa ne može dovesti u pitanje.

Međutim, važno je istaknuti nekoliko bitnih stvari.

Nije tajna da Širokobriježani ne pokazuju neku pretjeranu ljubav prema državi BiH, osim možda kad su na referendumu za njezinu neovisnost izašli u najvećem broju u cijeloj BiH. Čak 96 % Širokobriježana je 1992. godine izašlo na referendum i dalo apsolutnu potporu neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovakav postotak je nezabilježen u cijeloj zemlji, što se može vrlo lako provjeriti. Ali što je ta ista država dala zauzvrat Širokobriježanima i drugim Hrvatima u BiH koji su jednako postupili? Imaju li oni razloga iskazivati neizmjernu ljubav prema državi koja ih smatra građanima drugog reda, koja im uskraćuje osnovna građanska i politička prava, koja čini sve da ih otjera odavde?

Širokobriježani zasigurno ne mrze niti Bosnu niti Hercegovinu, jer to je njihov rodni zavičaj, njihova domovina, zemlja njihovih predaka i sunarodnjaka. S druge strane, država je politička kategorija, i dok kao takva sama ne pruži ruku i Širokobriježanima i svim Hrvatima kao priznatim i ravnopravnim građanima ove zemlje, do tada ni ona ne može očekivati potporu od njih.

Širokobriježani i drugi Hrvati u BiH su svojim identitetom, jezikom, vjerom, poviješću i kulturom emotivno vezani uz Hrvatsku pa fešta nakon utakmica hrvatske reprezentacije ne treba nikog čuditi, a kamoli smetati. Stogaselektivno izvlačenje ovakvih klipova te pravljenje linča nad Širokim Brijegom ne vodi nigdje, jer zasigurno najveći problem u BiH nije Široki Brijeg.

Puno je tu većih nagomilanih problema, koji samo čekaju da se riješe, pa neka za početak svatko pomete ispred svoga praga.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer