Published On: Pon, sij 10th, 2022

Široki Brijeg kao izvozno središte, nova cesta donosi preporod

Sa svojih 30 tisuća stanovnika, visokim postotkom pravnih osoba u prerađivačkom sektoru, velikim brojem obrtnika te strateškim geografskim položajem, Grad Široki Brijeg, kao administrativno središte Zapadnohercegovačke županije, opravdava svoju značajnu ulogu u ukupnim gospodarskim tijekovima Bosne i Hercegovine, a pred njim su i velike prilike za daljnji razvoj kroz realizaciju zacrtanih strateških ciljeva razvoja.

Među njima su posebno značajni oni koji govore o jačanju izvozno orijentiranog sektora, kao i o daljnjem unaprjeđenju poljoprivrede kroz formiranje poljoprivrednih zadruga kao najboljeg oblika organiziranja s ciljem usvajanja novih informacija i znanja, odnosno novih tehnologija u procesima proizvodnje, piše Večernji list BiH.

Investiranje

Uvidom u strategiju razvoja Grada do 2026. godine, vidljivo je kako je Široki Brijeg postavio tri ključna strateška cilja razvoja koji nastoje odgovoriti na pitanja kako razviti proizvodno poduzetništvo i mobilizirati potencijale za ruralni razvoj i poljoprivredu, kako podići kvalitetu života u gradu te u ruralnim i rubnim područjima Grada te kako razviti Široki Brijeg kao snažno kulturno, obrazovno i sportsko središte. U godini koja je pred nama očekuje se nastavak dobrih trendova koji su zahvatili niz sfera društvenoga života, a gradonačelnik Miro Kraljević ističe kako su posljednji demografski pokazatelji vjerojatno odraz gospodarskih tijekova kao i mjera koje se provode.

“Mislim da je naše gospodarstvo u ekspanziji, u rastu. Ljudi investiraju i proširuju svoje proizvodne kapacitete”, naglasio je Kraljević.

Podsjeća kako cijela situacija s pandemijom nije ostavila negativne posljedice po ekonomiju, a zahvaljujući i mjerama, poput onih Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Izrazio je nadu da će se situacija stabilizirati, a gospodarstvo nastaviti rasti, uz ulaganje u novu opremu i nove tehnologije kako bi se odgovorilo izazovima tržišta. U kontekstu kapitalnog projekta brze ceste koja će ići od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom, Kraljević je kazao kako će se raditi o velikoj stvari za cjelokupan kraj koji će na taj način ostvariti izvrstan priključak na dvije autoceste. P

rvi strateški cilj razvoja navodi kako je Široki Brijeg prepoznatljiv kao poduzetna sredina sa snažnim poduzetničkim duhom uz proizvodno i izvozno orijentirano poduzetništvo koje je najjače u ZHŽ-u te će se ne tim temeljima usmjeriti aktivnosti za stvaranje uvjeta za dodatni razvoj proizvodnog i izvozno orijentiranog poduzetništva, pri čemu posebno treba imati na umu postojeća poduzeća, kao i stimuliranje ulaganja u Široki Brijeg, kako domaćih, tako i stranih ulagača.

Strateški cilj 1 pak pretpostavlja kako bi do 2025. godine trebalo povećati broj zaposlenih za 20 posto u odnosu na stanje iz 2015., ostvariti rast izvoza za 20 posto, kao rast prometa u proizvodno i izvozno orijentiranim poduzećima za isti postotak. Do iste godine trebao bi porasti i broj registriranih OPG-ova, noćenja te investicija u poljoprivrednoj djelatnosti za 30 posto.

Infrastruktura

Drugi strateški cilj odnosi se na ulaganje u komunalnu i cestovnu infrastrukturu, kao i zaštitu okoliša i bolje upravljanje prostorom i okolišem, a navedeno je usko povezano s ostalim strateškim ciljevima i čini temelj za uravnotežen razvoj gradskog područja i sela te smanjenja trenda depopulacije i iseljavanja. Strateški ciljevi uključuju i one koji govore kako bi do 2025. godine trebalo ostvariti 85% pokrivenosti stanovništva komunalnom infrastrukturom, a do iste godine 90% lokalnih cesta trebalo bi biti rekonstruirano i uređeno.

Treći strateški cilj ističe kako je Široki Brijeg prepoznat kao kulturno i sportsko, a povijesno i kao obrazovno središte, ne samo uže regije već cijele Hercegovine te se među ciljevima ističe porast uključenosti djece u sportske sadržaje, povećanje broja upisa učenika srednjih škola na fakultete kao i rast broja posjeta kulturnim manifestacijama. Dugoročno gledajući, za razvoj jedne lokalne zajednice kao što je Široki Brijeg, od ključnog je značaja i dobra prometna povezanost, a najavljena brza cesta koja će prolaziti preko Širokog Brijega imat će strateški utjecaj za daljnji razvoj poduzetništva za koji je iznimno važno imati brzu, ali i sigurnu povezanost na regionalno značajne prometne koridore – u ovom slučaju autocestu koja prolazi Hrvatskom, odnosno koridor Vc koji povezuje jug i sjever Bosne i Hercegovine.

U tijeku je izrada glavnog projekta za dionicu Polog – granica s Republikom Hrvatskom, a očekivanja su kako će do prve polovine svibnja biti okončan proces izrade projektne dokumentacije, čime se otvara mogućnost početka radova na terenu što gospodarstvenici s nestrpljenjem očekuju.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Tvornice niču ko posle kiše, ekonomijom ćemo pokoriti radikalne neradnike mošnje i to je neosporna činjenica. Ekonomija je sve danas, alat za sve..