Published On: Tue, Oct 13th, 2015

Sirijci napreduju, Washington opskrbljuje pobunjenike; UN: moguća je podjela Sirije

Sirijska vojska uz ključnu podršku ruskog zrakoplovstva napredovala je na nekoliko fronta u ponedjeljak uz cijenu žestokih sukoba s islamističkim pobunjenicima, dok EU osuđuje rusku pomoć režimu Bašara al-Asada

SAD, koji se protivi ruskoj intervenciji u sirijskom ratu, odabrao je u borbi protiv džihadističke skupine IS pomoći drugim pobunjenicima, kojima je padobranima u nedjelju dostavio streljivo na sjeveru zemlje.

U tom složenom sukobu zbog brojnih aktera, Rusi podržavaju Asada nazivajući sve one koji mu se protive na terenu “teroristima”, dok Amerikanci i Europljani inzistiraju na odlasku Asada, podržavaju pobunjeničke skupine koje nazivaju “umjerenima” i posebno žele pobjedu nad IS-om.

Inzistirajući na političkom procesu okončanja sukoba koji i dalje traje, izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura otputovao je u ponedjeljak u Moskvu a potom u Washington. “Jasno je da je ruska vojna intervencija unijela novu dinamiku”, rekao je on.

Trinaestog dana intervencije u Siriji, rusko zrakoplovstvo bombardiralo je bez prestanka, kao podrška kontraofenzivi režima, položaje islamističkih pobunjenika povezanih s Frontom al-Nusra (sirijskim ogrankom Al-Kaide).

Na tlu su vojska i njezini saveznici pokušavali vratiti područja izgubljena u središnjem, zapadnom i sjevernom dijelu zemlje u ratu više od četiri godine.