Published On: Sri, ruj 13th, 2017

SIRIJA: ”Umjerena oporba” popušta – ISIL i Al-Nusra Front će biti uništeni

CIA je od skupina Shehid Ahmad Al-Abdo i Jaysh Usud Al-Sharqiya zatražila da napuste jugoistočna pustinjska područja Sirije, što su potvrdili zapovjednici militanata i diplomatski izvori. Vijest je prenio Reuters, koji navodi kako je viši zapovjednik skupine Jaysh Usud Al-Sharqiya, Badr Al-Din Al-Salamah, rekao da skupina od nekoliko stotina boraca mora napustiti položaje i vratiti američku tešku artiljeriju, haubice D-30, kao i protutenkovske sustave TOW.

Dan ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boravio u Džedi i uvjerio saudijskog kolegu Adela Al-Jubeira kako nema alternative političkom procesu, nakon čega su predstavnici ”naoružane oporbe”, bez preduvjeta, pristali sudjelovati u predstojećim pregovorima u Astani.

”ISIL i Al-Nusra Front čeka potpuno i sigurno uništenje”

U međuvremenu je u Moskvi vojni vrh priopćio kako će skupine Al-Nusra Front i ISIL u Siriji biti uništene, te da za njih nema drugog rješenja, ali i za sve ostale koji se ne odreknu suradnje s njima.

”Sirijska vojska je do danas već oslobodila 85% teritorija kojeg su držali teroristi. Oni još uvijek nadziru oko 27 000 kvadratnih kilometara teritorija zemlje. Vojne operacije uništenja militanata terorističkih skupina ISIL i Al-Nusra Front u Siriji će se nastaviti sve do njihovog potpunog i sigurnog uništenja”, rekao je general Aleksandar Lapin.

Danas su se zračni udari najviše provodili u području Aqayribata, nad kojim su snage takozvanog ”kalifata”, iako u punom okruženju, ponovno uspjele uspostaviti kontrolu.

Međutim, obzirom na ukupnu situaciju na terenu, sve je više terenskih zapovjednika naoružanih militanata i lokalnih vođa kojima je dosta rata. Ruski ”Centar za pomirenje” iz Hmeymima, koji posreduje u pregovorima između Damaska i ”umjerenih skupina”, preko Turske ili zaljevskih monarhija, u ovom trenutku posebice preko Dohe, priopćio je da nastavlja sa svojim naporima za normalizaciju stanja u oslobođenim područjima u Siriji.

”Rezultat ovog rada je upravo postignut dogovor s deset terenskih zapovjednika ilegalnih oružanih skupina da prijeđu na stranu vladinih snaga”, stoji na službenoj stranici centra sa sjedištem u Hmeymimu u Latakiji.

Očigledno kombinacija vojnih operacija, često tajnih pregovora s terenskim zapovjednicima i diplomacija daju rezultate, posebno ako se u obzir uzme pristanak vojnog zapovjedništva takozvanog ”Južnog fronta” da pošalje svoju delegaciju u Astanu i pridruži se pregovorima o političkom rješenju sirijske krize.