Published On: Čet, stu 2nd, 2017

Širi se smrtonosna kuga sa Madagaskara, zaraženi umiru u roku od 48 sati

Zdravstveni djelatnici očajnički žele spriječiti širenje kuge u Africi. Na Madagaskaru je zabilježeno 1.300 slučajeva oboljelih, a od toga je u dvije trećine slučajeva riječ o pneumoničnoj (plućnoj) kugi – najopasnijem i najbrže širećem obliku te bolesti.

Ova vrsta razlikuje se od bubonske kuge (poznatije kao Crna smrt) koja je u 14. stoljeću izazvala smrt 30-60 % svih stanovnika Europe. Plućna kuga širi se u roku od 24 sata, a zaraženi ako se ne liječe umiru u roku od 48 sati. Najveći je broj oboljelih i umrlih zabilježen u glavnom gradu Antananarivo, lučkom gradu Toamasina i ruralnim predjelima područja Faratsiho.

Postoji opasnost da bi se bolest mogla proširiti i na susjedne države, a prve na udaru su Mozambik, Tanzanija, Kenija, Etiopija, Komori i Mauricijus, piše dailymail. Na udaru su i resorti na Sejšelima, u Južnoj Africi i na otoku Réunion. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je priopćila kako je do sada život izgubilo 93 ljudi, dok iz Agencije Ujedinjenih naroda za zdravstvo tvrde da je ta brojka 124.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navode kako u svrhu prevencije kuge ne postoji rutinsko cijepljenje niti se preporučuje preventivno uzimanje antibiotika tijekom boravka u rizičnom području, piše Večernji list. Osobe koje planiraju odlazak na Madagaskar trebaju se pravovremeno informirati o trenutnoj epidemiji kuge, načinu prijenosa i simptomima kuge te o potrebi provođenja preventivnih mjera tijekom boravka u rizičnom području, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pneumonična kuga je infekcija pluća bakterijama kuge. Simptomi koji počinju naglo 2 do 3 dana nakon izloženosti bakterijama su visoka temperatura, tresavica, brzi srčani otkucaji i često jaka glavobolja. Tijekom 24 sata razvije se kašalj. Iskašljaj je u početku bistar i brzo postaje prošaran krvlju, a zatim jednoliko ružičast ili svijetlocrven (nalikujući sirupu od malina) i pjenušav. Bolesnik ubrzano i otežano diše. Većina neliječenih ljudi umire unutar 48 sati od početka simptoma.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x