Published On: Pon, ožu. 26th, 2018

Sir Njonjo objasnio zbog čega su potjerali ruskog diplomata

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da je odluka o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomata ‘personom non grata’ mjera kojom Hrvatska pokazuje solidarnost prema partnerima članicama EU-a i NATO-a.

„To je odluka koja je uslijedila nakon rasprave na Europskom vijeću čijoj je sjednici nazočio i predsjednik vlade Andrej Plenković, gdje su šefovi vlada i država članica EU-a upoznati s činjenicama povezanim s atentatom koji se dogodio u Velikoj Britaniji“, podsjetio je Jandroković. Informacije povezuju taj nesretan događaj s djelovanjem Rusije pa je tada odlučeno da se ide s određenim protumjerama, rekao je.

Solidarnost prema EU-u i NATO-u

„Kao što znate, povučen je veleposlanik EU-a iz Moskve, a danas su i zemlje članice donijele određene odluke. Hrvatska je odlučila da jedan ruski diplomat mora napustiti Hrvatsku. To je mjera kojom pokazujemo solidarnost prema partnerima članicama EU-a i NATO-a“, rekao je Jandroković. Hrvatska vodi računa i o tome da je Rusija važan čimbenik međunarodnih odnosa, da s Rusijom imamo intenzivne gospodarske odnose i raspravljamo o temama važnim za jugoistok Europe, dodao je.

„Odluka je utemeljena u našem članstvu u EU-u, ali isto tako je i duboko promišljena kada su u pitanju naši odnosi s Rusijom“, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Poziv Putinu

Na novinarsko pitanje je li poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku bila preuranjena, Jandroković je naglasio da je poziv upućen kada i čestitka predsjedniku Putinu nakon izbora, a s obzirom na njihov odnos i susrete koji su se događali prije spoznaja sa sastanka Europskog vijeća.

„Danas smo održali sastanak, razgovarat ćemo i dalje i donositi onakve odluke za koje procijenimo da su u interesu Republike Hrvatske“, rekao je Jandroković večeras u Vinkovcima.

Jandroković, koji je glavni tajnik HDZ-a, u Vinkovcima je o aktualnoj političkoj situaciji i politikama vlade i sabora razgovarao s članovima Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnicima i načelnicima iz redova HDZ-a te predsjednicima gradskih i općinskih organizacija stranke.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer