Published On: Pet, lis 7th, 2016

SIPA uhitila vlasnike i direktore poznatih tvrtki: Poznata imena duhanske mafije u

Za samo šest mjeseci, odnosno od veljače do kolovoza, organizirana kriminalna, jučer razbijena skupina, nezakonito je na bh. tržištu prodala najmanje 100 tona duhana i time proračun ojadila za oko deset milijuna maraka, koliko je, ujedno, ugrabila sebi. Udarac ovoj bandi zadat je u sklopu povezanih akcija “List 2” i “Box”, koju su udruženo sproveli Uprava za neizravno oporezivanje BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a obuhvaćeno je više od 30 lokacija.
U okviru akcije “List 2” palo je najmanje 21, a “Box” je “pomeo” 15 osoba, s tim što je ukupno oduzeto deset tona rezanog i duhana u listu, kao i sedam strojeva za njegovo rezanje. “Nezavisne” doznaju da u najbitnije karike u cijelom lancu, između ostalih, spadaju Tomislav Benković, direktor firme “Bosanac” iz Orašja, Branimir Andrić, suvlasnik poduzeća “Duvan” Bijeljina, te Armin Omeragić, direktor tvrtke “Duhan” Gradačac.
“Oni su u dogovoru sa Brčakom Emirom Suljićem, vlasnikom istoimenih tvrtki ‘Dex’ iz Brčkog i Banje Luke, omogućili velikom broju preprodavača da neovlašteno prodaju duhan”, otkriva izvor “Nezavisnih”. Još niz imena jučer je procurio u javnost i, prema tim informacijama, predmet obrade su i Marinko Radanović, Beti Radanović, Sven Radanović, Danijel Avramović, Tanja Avramović i mnogi drugi.
“Aktivnosti na terenu još se provode na više od 30 lokacija diljem BiH, uključujući Orašje, Šamac, Bosanski Brod, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg i Posušje”, priopćio je jučer popodne Ratko Kovačević, glasnogovornik UINO-a BiH.
Sporno je to što je, prodajom duhana na crno izbjegnuto plaćanje pristojbi koje iznosi 85 KM po kilogramu, kao i pripadajućeg PDV-a. Obje akcije sprovedene su po nalogu Tužiteljstva BiH, iz kojeg je priopćeno da se, samo osumnjičenima u akciji “List 2”, na teret stavlja da su na crno tržište plasirali oko 100 tona duhana, koji je stizao sve do Hercegovine.
“Među osumnjičenima nalaze se i odgovorne osobe otkupnih duhanskih stanica, kojima se na teret stavlja da su omogućavale da duhan iz legalnih proizvodnih tokova završava na ilegalnom tržištu”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x