Published On: Fri, Dec 27th, 2013

SIPA uhitila sedam osoba zbog zločina nad Srbima!

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su jutros sedam osoba osumnjičenih da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv srpskih civilnog stanovništva u mjestu Kukavice na području općine Rogatica 1992. godine.

U izvješćima o počinjenim kaznenim djelima ratnog zločina Ministarstva unutraših poslova Republike Srpske iz 2006. godine i dopunjenim izvještajem 2012. godine sumnjiče se, kako Srna nezvanično saznaje, Aziz Šuša, Muhamed Šišić, Izet Hadžić, Tarik Šišić, Aziz Aganović, Emir Drakovac, Zahid Alić i Salko Alić, od kojih je sedam lišeno slobode.

Sa mjesta ubojstva srpskih civila postoji videozapis, a djelovi snimka, navodno su korišteni u filmu Danisa Tanovića “Ničija zemlja”.

MUP Republike Srpske i CJB Istočno Sarajevo radili su na ovom predmetu punih sedam godina iu posljednjih nekoliko mjeseci Tužiteljstvo BiH je dalo prioritet ovom predmetu zbog većeg broja ubijenih osoba.

U CJB Istočno Sarajevo istakli su odličnu suradnju na ovom predmetu s Okružnim tužiteljstvom Istočno Sarajevo, Tužilaštvom BiH i Sipom.Tužilaštvo BiH priopćilo je da su ova lica osumnjičena da su, kao pripadnici nekadašnje Armije BiH 28. kolovoza 1992. godine izvršili napad na civile srpske nacionalnosti koji su se sa područja općine Goražde kretali prema teritoriju Rogatice.

U napadu je ubijeno više od 20 žrtava, uglavnom žena, djece i staraca srpske nacionalnosti.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine proveo je temeljnu i intenzivnu istragu o ovom ratnom zločinu, koji predstavlja najveće stradanje žrtava srpske nacionalnosti na tom području, nakon čega su identificirani osumnjičeni, koji su jutros lišeni slobode, navodi se u priopćenju.

Ova lica su uhapšena prema nalogu Tužiteljstva BiH i pod istragom su Tužiteljstva.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice koja će biti podignuta uskoro, ističe se u priopćenju.

DVIJE OSOBE UHAPŠENA NA PODRUČJU ROGATICE, A ČETIRI NA PODRUČJU SARAJEVA

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH / Sipa / jutros su na području Rogatice uhapsili osobe čiji su inicijali M.Š. i A.Š, dok su na području Sarajeva uhićeni IH, T.Š, AA i ED, zbog postojanja osnova sumnje da su 1992. godine počinili zločine nad srpskim civilima u mjestu Kukavice, na području općine Rogatica.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici Sipe danas su izvršili pretrese objekata na sedam lokacija na području Rogatice i Sarajeva. Tom prilikom pronađena je i privremeno izuzeta određena dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Nakon izvršene kriminalističke obrade u službenim prostorijama Sipe, ova lica biće predata Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz Sipe.

Akcija uhićenja bivših pripadnika Armije BiH provedena je po naredbi Tužilaštva BiH.