Published On: Pet, stu 14th, 2014

SIPA uhitila još 11 ljudi zbog novačenja mladića za Islamsku državu

Pripadnici bosanskohercegovačke državne policijske agencije SIPA u četvrtak su od jutarnjih sati nastavili u rujnu započetu akciju naziva Damask i na više lokacija u BiH u tijeku je uhićenje 11 radikalnih islamista osumnjičenih za povezanost s terorizmom i novačenje mladića da se bore na strani Islamske države.

Kako su priopćili iz SIPA-e, više od 100 inspektora SIPA-e u suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije i policije triju županija sa sjedištima u Zenici, Tuzli i Sarajevu sudjeluje u uhićenjima i pretresima objekata na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica.

Kako su precizirali iz SIPA-e, svih jedanaest osoba je pod nadzorom, a akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovodi u vezu s terorističkim aktivnostima.

U pritvoru Suda BiH od početka rujna nalazi se vođa radikalnih islamista Bilal Bosnić koji je uhićen pod sumnjom da je organizirao novačenje mladića iz BiH za odlazak na ratišta u Siriji na strani Islamske države.

Zajedno s Bosnićem u pritvoru su još četiri od 16 uhićenih pripadnika uglavnom radikalnog selefijskog pokreta.

Sigurnosne agencije zajedno s pravosuđem BiH reagirale su nakon informacija da je do sada najmanje 150 državljana te zemlje otišlo boriti se u Siriji na strani zloglasne Islamske države. Po podacima državnih organa, do sada je na ratištima u Siriji poginulo 30 bosanskohercegovačkih državljana.

ABC Portal

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare