Published On: Sri, pro 9th, 2020

SIPA UHIĆUJE U SARAJEVU: Među osumnjičenima Zijad Blekić, Hasan Ćelam i još 14 osoba

U tijeku je pretres na više lokacija na području Sarajeva. Radi se o nastavku akcije “Profit”, a osumnjičeno je 16 osoba, potvrđeno je iz SIPA-e za “Avaz”.

Pretres se obavlja po nalogu Tužiteljstva Županije Sarajevo, a obavljaju ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao “NLB Vradis”. Prošle godine je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužiteljstvu, zbog sumnje na pranje novca.

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih osoba. Među osumnjičenima je i Zijad Blekić, ali i Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komsije za vrijednosne papire Federacije. U tijeku je pretres njegovog stana. Osumnjičen je i njegov suradnik Edin Dizdar. Očekuje se njihovo uhićenje.

“U tijeku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekat, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 251. „Prevara u privrednom poslvanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona.​Više informacija o rezultatima operativne akcije „Profit“ bit će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti”, priopćeno je iz SIPA-e.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva ŽS, rekla je za “Avaz” da su ove osobe osumnjičene za organizirani kriminal i pranje novca. Ona je potvrdila da je jedan od osumnjičenih Blekić.

Neslužbeno, SIPA je do sada oduzela velike količine novca, više od pola milijuna KM.

U listopadu prošle godine službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jedne pravne osobe u ukupnom iznosu većem od sedam milijuna KM, što je također bilo u sklopu predmeta “Profit”, a Tužiteljstvu ŽS je podnesen izvještaj, težak 28 milijuna KM, zbog sumnje na pranje novca./HMS/