Published On: Sri, svi 22nd, 2013

SIPA saslušala osam agenata za rat u Siriji

Sarajevo – Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saslušali su osam osoba povezanih s organiziranim odlaskom državljana BiH na ratište u Siriju, gdje se priključuju terorističkim organizacijama bliskim “Al-Qaidi”.
Izvor “Glasa Srpske” blizak SIPA rekao je da su trojica saslušanih iz Sarajeva, trojica iz Zenice, a dvojica iz Mostara.
– Još nekoliko lica bit će saslušano idućih dana. Prava akcija o tom pitanju u suradnji sa Tužiteljstvom BiH tek slijedi – rekao je ne mogavši ​​precizirati da li je neko od saslušanih zadržan u pritvoru.
Policijski službenik u SIPA Kristina Jozić kazala je da SIPA poduzima sve aktivnosti u skladu sa Strategijom za borbu protiv terorizma.
Federalni mediji objavili su da državljani BiH u džihad u Siriju odlaze uz pomoć vođe selefijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusreta Imamovića i posrednika, sirijskog studenta, Dževada Gološa iz Mostara.
– Imamović već mjesecima radi isključivo na sakupljanju novca za tu svrhu. Novac za to dobiva preko Beča iz Jordana i Egipta. On, Abid Podbičanin i Muhidin Halilović u ožujku su zbog toga putovali u Egipat – kaže izvor blizak istrazi.
Zenički selefija Muaz Šabić, koji je poginuo u sukobima u Siriji, Bajro Ikanović i Enver Lilić na sirijsko ratište otišli su uz logističku i financijsku pomoć Imamovića. On je Ikanoviću preko posrednika uručio 3.000 KM, a Šabiću je novac osobno dao u Gornjoj Maoči.
U džihad u Siriju na Imamovićev inicijativu otišli su i Senad Hasanović i Armen Dželko iz Hadžića, Haris Sivac i Muhamed Džerahović iz Zenice, Bećir Hodžić iz Visokog, Mevludin Cicvara iz Viteza, Jasmin Keserović iz Zavidovića, Elvedin Memić iz Sarajeva, Mirzet Mahmutović iz Srebrenika .
Uz njegovo posredovanje u Siriju su otišli i bivši pripadnici odreda “El-mudžahedin” Fikret Hadžić iz Kaknja i Kenan Bijedić iz Visokog, te Vildan Ključo iz Livna, Nermin Spahić iz Kaknja i Aldin Alibašić iz Sarajeva.
Na sirijsko ratište otišla su 52 pripadnika selefijskog pokreta u BiH i tamo su uglavnom pristupili jedinici “En-Nusra” koju američka administracija označava kao terorističku organizaciju povezanu s “Al-Kaidom”.
Dobrovoljci za sudjelovanje u ratu u Siriji okupljaju se u turskom gradu Antakiji, a potom organizirano odlaze do turska-sirijske granice. U Siriju ilegalno ulaze na prijelazu Bab el-Hava, a onda se okupljaju u mjestu Sarmad u Siriji, gdje se izvodi i vjerska obuka za sljedbenike Slobodne sirijske vojske.

Upozorenje

Pozivajući se na izvore u State Departmentu “Večernji list” je objavio da su američki i britanski konzuli u Sarajevu upozorili dužnosnike BiH da “ohlade” svoje veze s Iranom, jer njihova budućnost nije Teheran, nego Europska unija.
– Washington je izgubio strpljenje kad je jedan magazin objavio da je tijekom 2012. odobreno “200 viza za iranske poduzetnike” koji su posjetili BiH. U njihovom društvu bio je i iranski diplomat koga su potom pratile izraelske tajne službe i otkrile da je posjetio Tajland, Gruziju i Indiju, sva mjesta gdje su potom napadnuti izraelski građani – navodi taj list.