Published On: Sun, Mar 5th, 2017

SIPA pokreće istragu protiv veleposlanice zbog slučaja “Pismo”

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je da će preko Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH biti pokrenuta istraga i utvrđivanje kaznene odgovornosti veleposlanice BiH u Nizozemskoj Mirsade Čolaković zbog nezakonitog otvaranja diplomatske pošte adresirane na predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Međunarodni sud pravde u Haagu uputio je preko Veleposlanstva BiH u Nizozemskoj pisma trojici članova Predsjedništva BiH kako bi se izjasnili o statusu bivšeg agenta BiH pred ovim sudom Sakiba Softića koji je bez odluke Predsjedništva podnio zahtjev za reviziju presude na osnovi tužbe BiH protiv Srbije za genocid. Pismo upućeno Ivaniću stiglo je, međutim, iz Veleposlanstva u Haagu u Ministarstvo vanjskih poslova otvoreno unatoč Ivanićevoj naredbi Čolaković da ga nitko ne smije otvoriti prenosi Večernji list.

Mektić je kazao da je neovlaštenim otvaranjem diplomatske pošte povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo na tajnost pisma i da zbog toga postoje elementi kaznenog djela. – U skladu s međunarodnim pravom, prostor Veleposlanstva BiH u bilo kojoj državi smatra se prostorom i teritorijom države BiH. Tko god počini bilo kakvo kazneno djelo na tom prostoru i teritoriju, treba odgovarati prema zakonima BiH – rekao je Mektić.