Published On: Čet, velj 14th, 2013

SIPA najavila uhićenja političara

Ravnatelj SIPA-e, Goran Zubac, izjavio je kako će se odlučno provoditi obračun s organiziranim kriminalom najavivši istodobno kako je cilj doći do nalogodavaca teških zločina, bez obzira na njihove pozicije u društvu.
-Nećemo imati milosti ni prema kome i slijede uhićenja političara, ministara, vlasnika tvrtki, dužnosnika, direktora, izjavio je Zubac u intervjuu za Glas Srpske.
Ravnatelj SIPA-e je kazao kako je zapravo riječ o nastavku akcija “Lutka” i “Bos”, koje su započete prošle godine i u kojima je uhićeno više pripadnika dvije organizirane kriminalne skupine osumnjičenih da stoje iza niza teških ubojstava i pljački te iznuda.
-Budite sigurni da će akcija trajati sve dok ne rasvijetlimo sve pljačke, iznude, teška ubojstva i sve dok ne otkrijemo one koji su bili suučesnici i suradnici, ali i nalogodavci ubojstava. Te poslove radimo i ovdje i u inozemstvu. Javnost će biti prijatno iznenađena rezultatima, ustvrdio je Zubac.
Komentirajući činjenicu da je Naser Keljmendi, vođa jedne od kriminalnih skupina umiješanih u ilegalnu trgovinu narkoticima koje je policija razbila ipak uspio izbjeći uhićenje, Zubac je kazao kako taj slučaj nije zaključen te kako policija “u svakom trenutku zna gdje se tko nalazi”.
Nasera Keljmendija i američko je pravosuđe označilo vođom jednog od najopasnijih narko-klanova u regiji, a kada je policija 2012. godine uhitila većinu pripadnika njegove kriminalne skupine on je uspio pobjeći iz BiH i za sada je nepoznato gdje se točno nalazi iako se nagađa kako je skrovište potražio na Kosovu gdje je i rođen.
Pojedini mediji nagađali su kako je Keljmedni uspio pobjeći jer svojim vezama doznao da se priprema njegovo uhićenje.Tako je Oslobođenje inzistiralo na činjenici kako postoje naznake da je Keljmendi bio u poslovnim vezama s tadašnjim medijskim tajkunom Fahrudinom Radončićem, koji je u međuvremenu postao ministrom sigurnosti BiH.
Ravnatelj SIPA-a Zubac nije komentirao to nagađanja, no za ministra koji mu je sada nadređen kazao je da je njegovim dolaskom u Ministarstvo sigurnosti BiH “stvorena sasvim druga atmosfera” te da on “ima profesionalan i legalistički pristup i uvažava mišljenja suradnika”.
-Možemo reći da su Ministarstvo i ministar Radončić u funkciji agencija i stvaraju okvir u kojem će direktori agencija moći dati bolji rezultat, kazao je Zubac.
(Dnevnik.ba | Hina)