Published On: Wed, Apr 25th, 2012

SIPA istražuje Sanaderov novac u BiH LJUBIĆ: Nemaju šta naći

bigger (2)Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) počela je prikupljati podatke koji bi trebali pokazati je li stranka HDZ 1990 odnosno njezin predsjednik Božo Ljubić doista dobio milijun i 200 tisuća kuna iz “crnih fondova” kojima je preko Mladena Barišića upravljao bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ Ivo Sanader, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.

“To je faza prikupljanja podataka, a nakon toga će uslijediti njihova obrada i eventualno produbljivanje saznanja”, izjavila je Kujundžija za Dnevni avaz.

Glasnogovornica krovne policijske agencije u BiH je pojasnila kako je temelj za ove predistražne radnje svjedočenje bivšeg HDZ-ova rizničara Barišića na suđenju Sanaderu u slučaju “Fimi medija”.

Barišić je u svom iskazu ustvrdio kako mu je Sanader osobno naložio da za potrebe HDZ 1990. osigura 1,2 milijuna kuna i da taj novac preda Boži Ljubiću.

SIPA je ovaj slučaj počela istraživati sukladno standardnim procedurama kojih se pridržava prikupljajući informacije iz različitih izvora pa i medija.

Kujundžija je kazala kako će, budu li prikupljene informacije koje ukazuju na počinjenje kaznenog djela, o tome izvijestiti Tužiteljstvo BiH koje će onda odlučiti o eventualnoj daljnjoj istrazi.

Božo Ljubić je Barišićeve tvrdnje ranije odlučno zanijekao tvrdeći kako ni on niti HDZ 1990 nisu dobili nikakav novac iz “crnih fondova” zbog kojih se sudi Sanaderu, objavila je Hina.

“Demantiram sve insinuacije i špekulacije koje se vežu za moje ime ili Stranku HDZ-90 iz navodnog iskaza gosp. Barišića danog USKOKU. Naime, nisu nam poznati detalji iskaza već samo fragmenti preneseni od strane medija.HDZ 1990 nije nikada dobio novčanu potporu od HDZ RH niti prilikom osnivanja niti u kampanji što više gospodina Barišića nikada osobno nisam susreo.

Također, ni USKOK niti SIPA nikada od mene nisu tražili nikakvo očitovanje u svezi s ovim iskazom. stoji u demantiju koji je potpisao Ured za informiranje HDZ 1990.