Published On: Fri, Mar 29th, 2019

SIPA istražuje EYOF?

Veleposlanici zemalja iz kojih su sudionici dolazili raspitivali kako je moguće da je natjecateljima naplaćivano po 180 eura po danu za smještaj!?

Klupko sumnjivih i netransparentnih radnji u vezi s organiziranjem Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu počelo se odmotavati, a na vidjelo izlaze detalji trošenja milijuna maraka izdvojenih za ovu manifestaciju.

Bez opravdanja

Nakon što smo jučer objavili da je sumnjivo potrošeno 2,5 milijuna KM za smještaj sudionika, novi detalji počeli su izlaziti na vidjelo.

Direktor firme EYOF 2019. Senahid Godinjak u izjavi za „Avaz“ navodi da je 2,5 milijuna KM za smještaj dato od participacije koju su plaćali sudionici.

No, da je ta participacija bila višestruko viša, dokazuje i to što su se pojedini veleposlanici zemalja iz kojih su sudionici dolazili raspitivali kako je moguće da je natjecateljima naplaćivano po 180 eura po danu za smještaj!?

Saznaje Avaz i da su državne, federalne i županijske institucije već počele slati zahtjeve da im se opravdaju sredstva koja su uplatili za organizaciju.

Kako nam je rečeno od izvora koji je bio uključen u organiziranje EYOF-a, prije nekoliko godina sastavljen je plan prema kojem bi sve koštalo oko tri milijuna KM. Festival je na kraju koštao 12 milijuna maraka, a većinu novca nikad nisu opravdali gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo te firma EYOF 2019, koja je osnovana neposredno prije Festivala.

Zanimljiv je primjer Ministarstva civilnih poslova BiH, koje je uplatilo 1,9 milijuna KM, dok mu je računima opravdano svega 400.000 maraka.

Ispitan i pomoćnik

S obzirom na brojne sumnje, u cijeli slučaj uključila se i SIPA-a. Inspektori ove agencije, kako je rečeno, u Ministarstvu civilnih poslova ispitivali su ministra Adila Osmanovića i jednog od njegovih pomoćnika.

Osmanović je inspektorima priložio dokumente o transferima i uputio ih u Grad Sarajevo, koji je zajedno s Istočnim Sarajevom organizator.

Godinjak sve demantira

Senahid Godinjak, direktor firme EYOF, na sve ovo tvrdi da se radi o poluinformacijama, lažima i da ništa od navedenog nije točno.

”Sudionici su plaćali participaciju 100 eura, a ne 180. Bilo je oko 1.500 sudionika. Također, tko je ikad rekao da EYOF može biti organiziran za tri milijuna? Gdje god se EYOF organizirao, koštao je dvostruko više nego kod nas. Što se tiče SIPA-e, ne znam, kod nas u poduzeće nisu dolazili, jesu li nekog drugog ispitivali, ja ne mogu reći”, kaže Godinjak.