Published On: Uto, svi 3rd, 2022

SIP sutra raspisuje izbore za 2. listopada koji će biti uvod u novu krizu ili rasplet

Po tumačenju hrvatskih dužnosnika iz BiH i RH, ne postoje zakoniti uvjeti za provedbu posrednih izbora za Dom naroda, zbog čega bi FBiH i država mogle biti u stanju potpune blokade.

Središnje izborno povjerenstvo sutra će, po svemu sudeći, donijeti odluku o raspisivanju općih izbora za nedjelju, 2. listopada ove godine, čak i unatoč tome što nisu definirane odredbe o načinu biranja izaslanika za federalni Dom naroda u Izbornome zakonu, a zbog čega bi moglo doći do produbljivanja političke krize u zemlji, piše Večernji list BiH.

Kako stoji u najavi sjednice, uz raspisivanje odluke o izborima, SIP bi trebao donijeti i prijedlog naputka o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opće izbore 2022. te zaključivanju središnjeg biračkog popisa sa stanjem na dan 3. svibnja u 24 sata.

Šest “za”, jedan “protiv”

Očekuje se da suglasnost na ove i niz drugih tehničkih dokumenata dadne šest od sedam članova SIP-a, osim Vlade Rogića koji je na dosadašnjim sjednicama u nekoliko navrata upozoravao na problematično nepostojanje odredbi Izbornoga zakona te tvrdio kako ne postoji zakonski temelj za provedbu izbornih rezultata. A to zapravo znači i da onda nema uvjeta za održavanje zakonitog izbornog procesa.

No, unatoč takvim tvrdnjama hrvatskih političkih predstavnika u BiH, ali i Republici Hrvatskoj, bošnjački dužnosnici te predstavnici najvažnijih administracija iz međunarodne zajednice podupiru održavanje izbora najesen kako se to definira Izbornim zakonom. Time su ponajprije predstavnici američke i administracija zemalja članica Europske unije praktično zatajili vlastiti stav oko potrebe izmjene Izbornoga zakona. Upravo su njihovi predstavnici u Vijeću za provedbu mira u BiH (PIC), koje upravlja radom Ureda visokog predstavnika, tražili u prosincu da se neodgodivo provede presuda Ustavnoga suda BiH po apelaciji “Ljubić”.

– Poduzeti konkretne korake kako bi se omogućilo neometano odvijanje općih izbora 2018. godine i realizacija rezultata ovih izbora. Kao neposredan prioritet, odluka Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. godine (predmet “Ljubić”), koja se konkretno odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda FBiH, mora se provesti, a ne dodatno problematizirati tako da se kombinira s političkim zahtjevima.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također podržava napore za usklađivanje izbornog sustava s odlukama Europskog suda za ljudska prava – navedeno je tada u zaključcima PIC-a. Iako presuda nije provedena, izbori su svejedno održani sljedeće godine. Prijeporna je tada bila, kao i sada, činjenica da nije definirano na koji način SIP može popuniti klubove triju konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba te ostalih.

Naime, Ustavni sud izbrisao je preciznu distribuciju mandata, ali i rečenicu o tome da se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz reda svakoga naroda ako je takav izabran u županijskoj skupštini. Čak iako se zakonom navodi da SIP može “usklađivati” mandate iz pojedinih županija, istina je kako ovo državno tijelo nema osnovnu, zakonsku raspodjelu mandata koju bi onda moglo prilagođavati s obzirom na promjene koje su nastale na posljednjem popisu pučanstva.

Pitanje je zapravo kako će se sadašnji saziv SIP-a, čija se zakonitost također još uvijek preispituje, postaviti prema naputku koji je ovo tijelo u drukčijem sastavu donijelo prije četiri godine, kada su rezultati popisa pučanstva 2013. godine uzeti kao mjerodavni. Ili će pak primijeniti popis iz 1991. koji omogućuje dodatne manipulacije. SIP je i ranije odlučio primijeniti odredbe iz Ustava Federacije BiH koje se tiču izbora po jednoga izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda iz svake od deset županijskih skupština, piše Večernji list BiH.

Ustavotvorac, tumač…

To ova državna institucija zadužena za organiziranje i provedbu zbora, a tvrde to čak i početnici pravnici, nije nikako mogla napraviti. SIP je, uz poticaj međunarodnih autoriteta, naime svojim napucima protumačio i “proveo” nepostojeće odredbe Izbornog zakona, presudu Ustavnoga suda BiH, ali i odredbe Ustava Federacije BiH.

I unatoč tome što je SIP preuzeo na sebe svu odgovornost, pa čak i tumačiti njihove odluke, Ustavni sud BiH oprao je ruke od njegova naputka tvrdeći kako nisu nadležni ocjenjivati pravne akte niže od zakona. Što apsolutno ne stoji.

Ovogodišnji bi izbori, nakon propasti razgovora o izbornoj reformi, nejasnih uvjeta za održavanje i najave bošnjačkih stranaka da će Hrvate poslati u oporbu, mogli biti uvod u novu krizu s dalekosežnim posljedicama.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
OdroN
OdroN
21 dana prije

PREDSJEDNIK CIK-a BiH SUAD ARNAUTOVIĆ PREDLAŽE ‘REVOLUCIJU’: “Nećemo dozvoliti da neko ko je izabran na 4, obavlja funkciju 8 godina”

Anonimac
Anonimac
21 dana prije

Samo da se zna ja ću na idućim izborima glasati za Fince ako ih bude na listama.
U to me je uvjerila moja RH Vlada da mi oni moraju biti draži nego ja sam sebi.
Zna li tko jel se o ovom pitanju izjasnio HNS.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
21 dana prije

😂😂👍

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
21 dana prije

Haenes priopcava da treba glasat za Haenes, k’o i do sada.

Real
Real
21 dana prije

Svi mi znamo da će izbori biti raspisani i šta će u listopadu biti, ali ne znamo koji je to famozni odgovor hrvatske politike. Šta se planira uraditi kada SIP odredi brojeve mandata po županijama za Dom naroda. Političari predstavnici Hrvata stalno pričaju jedno te isto šta je namjera bošnjačkih političara, ali šta je odgovor naših političara, to nas interesira.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Real
21 dana prije

Plan B je izac na izbore, I obvezno iste porast, k’o i obicno. To im najbolje ide od ruke.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
21 dana prije

Odgovor je, zna se, jamljat zase cim vise

Blanka
Blanka
21 dana prije

Hoce li se organizirano glasat za HDZ, zna li se sta? Pitam za frendicu iz Knina.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
21 dana prije

Hoće li dolazit SDA po nas na Sandžak i hoćemo li se daleko vozat. Ako ćemo dalje od Srebrenice ove godine trebali bi po dva sendviča dobit i bar po dva piva.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
21 dana prije

Ako imate bh dokumente koje je izdao Mijo Kresic, why not? 🙂

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
21 dana prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA

Blanka
Blanka
21 dana prije

Dobro ljudi, ubi me ova neizvjesnost – jel najavljivani plan B druga Ljubica izlazak na izbore, zna li se sta?

Srbče
Srbče
20 dana prije

Kriza nikad nije ni prestajala.samo su se kalemile.A ako neko sumnja da Srbima treba parlament i institucije biH,i da bez njih ne mogu živjeti.Onda ste se zaj,ebali kriza neće prestati i kad donesete izborni zakon.Sve dok ne prestanete da otimate sve srpsko.Dali smo vam dovoljno da biH funkcionišete ako želite iskreno da je gradite ako vam to nije dovoljno nećete ništa imati.